Mikroplastikler: Görünmez Tehlike

Mikroplastik kirliliği, günümüzde karşı karşıya olduğumuz önemli bir çevre sorunudur. Her gün farkında olmadan maruz kaldığımız mikroplastikler, yani 5 mm’den küçük boyutlarda olan plastik parçacıkları hem çevremiz hem de sağlığımız için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Denizlerde, toprakta ve havada biriken bu küçük plastik parçacıklar, sadece doğayı değil, gıda zincirine girerek bizi de etkiliyor. Denizlere karışan mikroplastiklerin balıkların sindirim sisteminde kalıntılarına rastlanmaktadır. Yani, soframıza gelen deniz ürünleriyle birlikte mikroplastikleri de tüketiyoruz. Benzer şekilde, paketli gıdalar ve plastik kaplarda ısıtılan yiyecekler mikroplastik içerebilir.  yapılan çalışmalarda şişelenmiş suların büyük bir kısmında mikroplastik parçacıklarına rastlandı. Bu plastiklerin insan vücudunda uzun vadede ne tür sağlık sorunlarına yol açabileceği hâlâ belirsiz, ancak Mikroplastiklerin alerji, iltihaplanma, oksidatif stres, hormonal bozukluklar ve kanser gibi hastalıklara neden olabileceği düşünülmektedir. 

Havada da mikroplastiklere maruz kalıyoruz. Büyük şehirlerdeki hava analizlerinde, akciğerlerimize kadar ulaşabilen bu zararlı parçacıklar tespit edildi. Özellikle yoğun kirlilik olan bölgelerde soluduğumuz hava, görünmez bir plastik tehdidi içeriyor.
Mikroplastik kirliliği giderek büyüyen bir sorun ve çözüm plastik kullanımını azaltmaktan geçiyor. Her birimiz bu konuda adım atmazsak, bu görünmez tehlike yaşamımızın bir parçası olmaya devam edecek.