GAP projesi Sulama ne durumdadır
Güneydoğu Anadolu bölgesi için Gap projesi artan enerji maliyetleri yüzünden gün geçtikçe dahada çok önem arz etmektedir. Çiftçilerimiz kendi imkanları ile kuru olan tarlalarını sulu hale getirmesi, gerek Dicle nehrinden gerekse derin sondaj kuyuları kazarak başarmışlardır. Tabiki bu enerji hatlarını çekmesi ve enerji trafolarının kurum ve montajlarınıda kendi imkanlarıyla başarmışlardır ve bunların bakım ve yenilenmesi için herhangi bir yerden kredi veya destek almamaktalar.
Tüm bunlara rağmen dönüm başına yaklaşık 2 bin 500 lira enerji tüketim bedeli ödemekteler. Buda çiftçiler için çok büyük bir rakam. Çiftçilerimizin uluslarası rekabet yarışına katılabilmeleri için bu GAP projesinin biran önce bitirilmesi ve çiftçilerimize teşvik ve destek paketleri ile desteklenmekten geçer. Peki bu GAP projesi ne aşamada;
GAP Dünyanın 9 büyük projesinden biri olarak tanıtılmıştı. Bugünlerde tekrar gündeme gelen GAP, özellikle 40 yaşın üstünde olanların iyi bildiği bir projedir.
1970'lerde planlanan ancak fiili olarak inşa çalışmalara 1989'da başlanan GAP; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerini kapsıyor.
Yapıldığı dönemde GAP, dünyanın 9 büyük projesinden biri olarak tanıtılmıştı.
GAP, Fırat-Dicle havzasında sulama ve hidroelektrik enerji üretimine yönelik 13 proje paketinin toplamı olarak planlanmış, bu kapsamda 22 baraj, 19 hidroelektrik santralı ve yaklaşık 1,8 milyon hektar alanda sulama şebekesi yapımı öngörülmüştü.
1989-2005 GAP Master planına göre 1988 yılında başlanan GAP inşasının büyük ölçüde 2000'lerin başında, tam anlamıyla bitmesinin ise 2010'da olacağı açıklanmıştı. Ancak en son 04 Ağustos 2023 tarih ve 32269 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7471 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İdarenin görev süresi 31.12.2028 tarihine kadar uzatılmıştır. Uzmanlar bu uzatma nedenlerinin finansman sorunları, bölgedeki huzur ortamı, başta Suriye olmak üzere komşu ülkelerle yaşanan problemler ve hükümetlerin yatırım tercihlerinin değişmesi projenin gerçekleşmesinde gecikmelere neden olmuştur.
İnşallah bu GAP projesi en yakın zamanda devreye girer.