SERSAL Ne demek?


Günümüzde, Türkiye ve çoğu ülkeler fiili olarak Miladi takvimini kullandıkları için, 1 Ocakta resmi tatil ilan ederler.
 

Bu Yılbaşı tatili, dünyanın ünlü resmî tatilleri arasındadır, bazı ülkelerde yılbaşı kutlamaları çok şatafatlı geçer genellikle yeni yıla girildiği andan itibaren gece yarısı havai fişeklerle, danslar ve yoğun bir şekilde alkol tüketilip çeşitli eğlenceler ve programlar tertiplenerek kutlama yaparlar.

Elbette yılbaşı gelenekleri, kültürden kültüre değişiyor. İnançlar, renkler ve geleneklere göre farklılık göstermektedir. Bu kültürel yılbaşı eğlenceleri güneydoğuda o kadar da şatafatlı geçmez bazı kimseler kendi evlerinde sessizce veya tv izlemekle geçirir.

Ancak 13 ocak gecesi güneydoğu illerinde başta Diyarbakır, Batman ve Mardin olmak özere bir çok kentte Sersal yani yılbaşı kutlanır. Kürtler, asırlardır kutladıkları serê salê ile yeni yılın gelişini 13 Ocak’ta karşılıyor.

Mezopotamya uygarlıklarının mirası olan bu gelenek, kültürel bir bağ olarak nesilden nesile aktarılıyor. Tabiki asrın vebası haline gelmiş bu sosyal medya sayesinde günümüzde  bu ve bunun gibi gelenekler tamamen yok olup veya azalmaya başlamışsada yinede bazı çocuklar bu çoşkuyu hala yaşamakta ve yaşattırmaktalar. Peki bu coşku sokaklara nasıl yansıyor.

Serê Salê, çocuklar için büyük bir eğlence kaynağıdır.  Çocuklar yetişkin erkek ve kadın kıyafetleri giyerek yüzlerine soba isi veya koyun keçi yünüyle yada pamukla sakal ve bıyık yaparak kapı kapı dolaşıyor.

Çocuklar, kapıyı açan ev sahiplerine “Sersala we pîroz be” yani  yeni yılınız kutlu olsun diyerek kısa skeçler yapıp ve  Serê salê, binê salê Xudê kurî kek bide vê malê` Yılın başı, yılın sonu Allah erkek bir çocuk versin bu eve  veya  Serê salê, binê salê Xudê  bêhêle hur û girê malê Yılın başı yılın sonu Allah evinizin büyüğünü, küçüğünü bağışlasın yada " Serê salê, binê salê  Pir kurbana  xortê malê " Yılın başı yılın sonu nine kurban olsun evin delikanlısına diye maniler söyleyerek ardından bahşiş isterlerdi bahşişler genelde meyve, ceviz, pestil veya paraydı.

Ve çocuklar bu para ve hediyeleri aralarında paylaşırlardı. Eski yıl tüm zorluk ve olumsuzlukları beraberinde götürmesi dileğiyle yeni yılın tüm insanlara neşe, sağlık, huzur, bereketi ve mutluluğu beraberinde getirmesi dileğiyle İnşallah ve diyorumki  Sersala we pîroz be.