Kalp, Allah’ın yarattığı en güzel organımızdır; güzel görmesini bilene… Nitekim sevgiyi, aşkı, merhameti, özlemi, şefkati, heyecanı, mutluluğu, üzüntüyü, kini, nefreti, kıskançlığı hep kalbimizde yaşarız, kalbimizle hissederiz. Bu nedenledir ki kalp inanılmaz bir organımızdır, biz onu neyle beslersek öyle kalacaktır.

Her insanın kalbi 280-300 gram ağırlığında yani elimizin yumrusu kadardır. Kalbimiz; dakikada 70, günde 104 bin, yılda 38 milyon kez kasılarak içindeki kanı vücudumuza pompalar.

Bu muazzam organı yani kalbimizin sağlığını korumak için neler yapabiliriz?

1.BESLENMEMİZE DİKKAT ETMELİYİZ

Kalp Sağlığı Için Öneriler Neler Yapılmalı 1

Düzenli ve dengeli beslenmek kalp sağlığı üzerinde oldukça önemli etki sağlar. Özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı düzenli yapmak, sebze ve meyve ağırlıklı ve lifli gıdalardan beslenmek, buharda ve ızgara yöntemiyle yemekleri pişirmek, az yağlı yemekler tüketmek, mümkünse haftada 2 kez balık ve 2 kez yaklaşık 100 gram kırmızı et tüketmek kalp sağlığımızı olumlu yönde etkileyecektir.

2.DÜZENLİ VE KALİTELİ UYUMALIYIZ

Uzun süre uykusuz kalmak ya da kalitesiz uyumak tansiyon ve kalp hastalıklarına davetiye çıkarır.  Düzenli ve kaliteli uyku nasıl olur? Yetişkin birinin günlük uyuması gereken süre 6-8 saattir. Kaliteli bir uyku içinse uyku saatinizin belli olması gerekir. Yani her gün aynı saatte uyumalı aynı saatte kalkmalısınız. Oda ısınızın çok sıcak ya da çok soğuk olmaması gerekir. Yatak ve yastığınızın yatabileceğiniz rahatlıkta olması lazım ve son olarak uyumadan önce kahve, çay ya da alkol gibi uyarıcıları içmemelisiniz.

3.SİGARA KULLANIYORSANIZ MUTLAKA BIRAKMALISINIZ

Sigara kullanımı, kalp damarlarının tıkanmasına sebep olur bu da kalp krizine yol açar. Ne yazık ki sigara kullanmayıp sigara kullanılan ortama maruz kalmak yani pasif içici olmak da kalp krizi riskine sebep olabiliyor. Bu sebeple sigara kullanmamak ve kullanılan ortamda bulunmamak kalp sağlığı için çok önemlidir.

4. EGZERSİZİ HAYATIMIZA DAHİL ETMELİYİZ

Haftada toplam 2,5 ve 5 saat arası orta şiddette tempolu yürümek, imkân varsa yüzmek, kayak yapmak ve aerobik egzersizler kolesterol ve kan basıncımızı düzenler böylece kalp sağlığımızı korur.

5. FAZLA KİLO ALMAMALIYIZ

Kalp Sağlığı Için Öneriler Neler Yapılmalı 3

Fazla kilolu olmak tansiyona, koroner kalp hastalığına, kalp krizine, kalp yetersizliğine ve inmeye yol açar. Bu nedenle kilomuza dikkat etmeliyiz bu bağlamda en önemli ölçüt bel çevremizdir. Bel çevresinin kadınlarda 80 cm, erkeklerde ise 94 cm ve altı idealdir.

6.TUZ ORANINA DİKKAT ETMELİYİZ

Tuz oranı da kalp ve damar sağlığımız üzerinde etkilidir. Bu sebeple yemeğin tadına bakmadan kesinlikle yemeğe tuz atmamalıyız. Günlük tüketmemiz gereken tuz miktarının da 5gr. Yani 1,5 çay kaşığı kadar olduğunu da unutmamalıyız.

7.TANSİYONUMUZU KONTROL ALTINDA TUTMALIYIZ

Hipertansiyon yani yüksek tansiyon, kalp damar hastalıklarına sebep olarak kandaki akışkanlığı bozuyor bu durum kalp krizi riskini tetikliyor. Bu nedenle hipertansiyonunuz varsa ve genç ya da orta yaşlı iseniz bir de şeker hastasıysanız kan basıncınızın 130/85mmHg’nin altında eğer ileri yaşta iseniz de 140/90mmHg altında olması gerekmektedir. Hiçbir hastalığınız yoksa kan basıncınızın 120-129/80-84mmHg olması normal, 130-139/85-89mmHg olması yüksek normal tansiyon, 140/90mmHg’nın üzerinde olması da yüksek tansiyondur. Kalp sağlığınız için belli aralıklarla tansiyonunuzu ölçtürmeyi unutmayınız. Hipertansiyon hastasıysanız her gün sabah ve akşam mutlaka tansiyonunuzu ölçün ya da ölçtürün.

8.KAN ŞEKERİMİZİ KONTROL ALTINDA TUTMALIYIZ

Kalp Sağlığı Için Öneriler Neler Yapılmalı 2

Kan şekerimizi kontrol altına almazsak bir de diyabet(şeker) hastasıysak kalp krizi geçirme riskimiz oldukça yüksektir. Bu nedenle kalp sağlığımız için açlık kan şekerimizin 120mg/dl ve glukoz hemoglobinimizin de %7’nin altında olmasına dikkat etmeliyiz.

9. STRESTEN MÜMKÜN OLDUĞUNCA UZAK DURMALIYIZ

Ne yazık ki günümüzün yaşam koşulları bizleri ister istemez stresli bir hayata zorluyor; ancak tüm bu şartlara rağmen elimizden geldiğince moralimizi yüksek tutmalı motivasyonumuzu arttıran aktiviteler yapmalıyız. Örneğin; çok sevdiğimiz bir şarkıyı dinleyebilir, kitap okuyabilir, yürüyüş yapabilir ya da bize iyi gelen bir arkadaşımız veya yakınımızla bir yerlere gidip çay veya kahve içebiliriz. Bunlar hayatın zor şartlarındaki stresi bir nebze de olsun azaltacaktır. Stresi tamamen bitiremeyiz; ama olabildiğince azaltıp kalp sağlığımızı koruyabiliriz.

Unutmayalım ki en değerli organımız kalbimiz ve her kalp, kendi içindeki çiçeğin kokusunu bulaştırır etrafına. Vesselam!