Kışın gelmesiyle araç sürücüleri dikkatli olmakla beraber bir takım tedbirler alır. Kışın araba kullanmak sürücüler için zaman zaman zorlayıcı olabilir.

Bu noktada gizli buzlanma, ani sağanak yağış,sis ve kar gibi zorlayıcı hava şartlarından minimum düzeyde etkilenip kışı geçirmek için bazı tedbirler almanız gerekir. Antifriz kullanılması, buji ve akü gibi kritik elemanların kontrol edilmesi, silecek ve lastik kontrolünün yapılması, kışlık motor bakımının yapılması gibi birçok önlem alabilirsiniz. Kış ayına özel alacağınız önlemler, sizi ve sevdiklerinizi olası risklerden koruyacaktır. 

Direksiyon başına geçmeden önce, ön camlar, pencereler, arabanın üstü ve yanlarındaki bütün kar ve buzu temizlemeniz gerekir. Bazen egzoz borusunun buz ile kapanmasının araç içine egzoz dumanı girmesine sebep olabilir. 

Egzoz borusunun temizliği ve kontrolü ünemlidir. Düşük vites, yokuşta daha iyi çekiş gücü sağlar. Kış şartlarında, çekişi mümkün olduğunca artırmak ve kayma ihtimalini en aza indirmek için, hızınızı ve vitesinizi ayarlayın. 

Dolayısıyla, karda veya buzda asla hız sabitleyici kullanmayın.

Kar lastiğiniz olduğunda bile, aracınızın durması için, kuru hava şartlarına kıyasla daha fazla mesafe gerekebilir. Temel kural, karda veya buzda, kuru bir yoldan üç kat daha fazla fren mesafesi bırakmaktır. Aşırı hızlı giderseniz, bunu yapmakta zorlanabilirsiniz. 

Mecbur değilseniz  özellikle de yokuştayken durmayın. Tamamen durmuş bir arabayı hareket ettirmek, patinaj yapıp kayma riskinizi artırır. Gizli buz, su birikintisi gibi görünebilir ama değildir. Buzdur. Ve kontrolünüzü kaybetmenize sebep olabilir. Unutmayın, bir yol kaygan görünüyorsa, muhtemelen gerçekten öyledir. 

Yavaş gidin ve gizli buz olabilecek yerlerden, direksiyonu hafifçe çevirerek veya frene yavaşça basarak geçin. Kış aylarında aydınlatma sistemi aracınızın görünürlüğünü artırmak ve güvenliğini sağlamak için önemlidir. 

Öncelikle farlarınızı temiz tutmanız gerekir. Kötü hava koşulları nedeniyle farlarınızın kirlenme olasılığı daha yüksektir. Kirli farlar, ışık yayılımını azaltabilir ve görüş mesafenizi kısaltabilir. 

Düzenli far temizliği yapmak yararınıza olacaktır. Yoğun kış şartlarında yağmur, sis ve kar yağışı gibi nedenlerden ötürü sürücünün görüş açısında düşüşler meydana gelir. Araç içinide fazla ısıtmamak gerekiyor bu ısı sürücünün mayışmasına ve uyuklamasına sebep olabilir. 

Araç seyir halindeyken kar ve soğuk havadan dolayı cam buğulanabilir. Bu durum ününüzü iyi güremeyebilir ve yolun karşısına geçmeye çalışan yaya veya evcil veya yaban hayvanlarına çarparak kazaya sebebiyet verebilirsiniz. 

 Bu yüzden karlı yollarda hızlı gitmemeye özen gösterilmelidir. Hızınızı kontrol altında tutmak, aracınızın kaymasını önlemeye de yardımcı olur. Bu anlamda karda güvenli sürüşün anahtarı genel olarak yavaş sürmektir. Aynı zamanda karlı yollarda frenlemeyi önceden yapmak önemlidir. 

Frenlemeye başlamadan önce hafifçe fren pedalına basarak aracın hızını düşürmek gerekir. Aynı zamanda virajlara girerken sakin ve dikkatli olunmalıdır. Ani gaz, fren ve vites hareketleri yapmadan temkinli gitmekte fayda var.  Karlı, soğuk ve buzlu havalarda mümkünse sürekli yakıt deposunun dolu olmasına özen göstermek gerekiyor. 

Araç yoldan kayıp veya kara saplanırsa yardım gelene kadar aracı çalışır halde bırakılarak dışarıda soğuk havadan korunmuş olursunuz.