Cep telefonu dolandırıcılıklarından kaçınmak, özellikle de dolandırıcılar insanları kandırmak için sürekli yeni yöntemler bulduklarından artık dijital hayatlarımızın bir parçası oldu.
Fakat bazı dolandırıcılıklar her zaman kolay fark edilemeyebiliyor, bu nedenle yeni dolandırıcılık yöntemlerinden haberdar olmak ve bunları tespit etmeyi öğrenmek çok önemli. Bunun nedeni, kişisel hesaplarınızın gizlilikleri ihlal edildikten sonra bu hesapları kurtarmanın bazen çok kolay olmamasıdır. Bilinen mobil dolandırıcılık türlerinden bazıları:
Cep telefonu virüsleriyle dolandırıcılık,
,SMS yoluyla şifre hırsızlığı (Smishing)
Sesli mesaj yoluyla dolandırıcılık (Vishing) gibi sürekli güncelleyerek bir çok yöntemleri vardır.
Cep telefonu virüsleriyle dolandırıcılıklar, telefonunuzda virüs olduğunu iddia ederek size sahte uyarılarda bulunulmasıdır. Telefonunuzda bir internet tarayıcısından dolaşırken bu tarz bir uyarı gösteren bir sayfaya denk gelmiş olabilirsiniz. Bu uyarı size, telefonunuzda yapılan bir taramanın telefonunuzda virüs bulduğunu ve hemen harekete geçmeniz gerektiğini söyleyecektir. Ardından gerçekte kötü amaçlı bir yazılım veya casus yazılımı olan bir "antivirüs" uygulamasını indirmeniz istenecektir.
Kötü amaçlı kod akıllı telefonunuza ulaştıktan sonra dolandırıcılar, diğer cihazlara virüs bulaştırabilir veya sizin cihazlarınıza el koyabilir. Vishing, veya “sesli mesaj yoluyla dolandırıcılık”, belirli eylemleri alma konusunda sizi yönlendiren cep telefonu dolandırıcılığı aramalarını içerir.
Sesli mesaj yoluyla dolandırıcılığın ne olduğunda bahsedecek olursak: Dolandırıcılar, güveninizi kazanmak için gerçek bir kişi veya kurum olduklarını iddia edeceklerdir. Resmi bir şirket veya devlet hizmetinin bir parçası olarak kendilerini gösterebilirler ve bu sayede onlara kişisel bilgilerinizi veya paranızı vermeniz konusunda sizi ikna etmeye çalışırlar.
Bu dolandırıcılar bir telefon konuşması esnasında sizi harekete geçirmeye çalışırlar. Durumun aciliyetine güvenip istedikleri şey karşılığında sizden "panik" hâlinde tepki göstermenizi beklerler.
Bu nedenle dolandırıcılar, sizden bir takip işlemi gerçekleştirmenizi (telefonu kapattıktan sonra) istemek yerine arama sırasında sizi ödemeye veya bilgi paylaşmaya zorlarlar. SMS yoluyla şifre hırsızlığı, veya “smishing”, bir dolandırıcının size kısa mesaj yoluyla işlem yaptırmasıdır.
Bu mesajlarda kötü amaçlı SMS bağlantıları gönderilebilir ve bağlantıyı açtığınızda cihazınıza kötü amaçlı yazılım veya casus yazılımı bulaşabilir. Dolandırıcı, bazen sizi kandırarak farklı bir eylemde bulunmanızı da sağlayabilir.
Dakika başına ücret kesen bir numarayı arama, sizi bir şeye abone olmaya kandırma veya sizden kişisel bilgilerinizi alma gibi başka eylemler de bunlara dâhildir. Telefon üzerinden size ulaşıldığında veya bir bildirim aldığınızda bunlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız çok dikkatli olun.
Çoğu durumda iddia edilen durumu araştırmak için herhangi bir eylemde bulunmayı reddetmeniz veya ertelemeniz gerekir. Bu gibi durumlarda Hizmetler için yalnızca resmi uygulamaları kullanın. Bankacılık ve sosyal medya gibi hizmetler için üçüncü taraf uygulamalarını kullanmak, dolandırıcılara istenmeyen erişim sağlayabilir. Daha da kötüsü, üçüncü taraflara giriş bilgilerinizi vermek kimlik bilgilerinizin çalınmasına neden olabilecek bir şifre dolandırıcılığı olabilir. Her ayrı hizmet için resmi uygulamayı seçmek yerine bütün ayrı hizmetlerinizi tek bir uygulamada toplayan uygulamalardan kaçınabilirsiniz.
Telefon faturalarınıza dikkat edin. Yetkisiz olarak alınan ücretler, dolandırıcılık ile ilgili tehlikelere işaret eder. Faturanızda böyle bir şey fark ederseniz hemen durumu bildirip kesilen ücrete itiraz edin.