Medeniyet Bismil’de ama eserler başka müzelerde; Tunceli, Van, Urfa, Mardin ve Diyarbakır bölgenin önemli turizm alanları arasında yer alıyor.

Tarihi surları ve mekanları, yöresel yemekleri ve 33 medeniyetin izlerini taşıyan Diyarbakır’ı her yıl yerli ve yabancı yüz binlerce turist ziyaret ediyor.

Diyarbakır’ı Arap dünyasından, Körfez ülkelerinden bir çok kişi ziyaret etmektedir. Özellikle Hz. Süleyman ve sahabiler, Ulu Cami ve Dicle Nehri’nin kıyıları en çok dikkatlerini çeken yerlerdir”

Diyarbakır-Mardin kara yolunda Çınar ilçesi sınırlarındaki Zerzevan Kalesi turistlerin ilgisini çeken tarihi yelerin başında geliyor. Turizm acentelerinin verilerine göre son 6 ayda 90 bin kişi Zerzevan Kalesi’ni ziyaret etti.

TURİST KONUSUNDA BİSMİL GERİ MI KALDI?

Burada Bismil’de yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Bismil’in Kortak Tepesi var neden değerlendiremiyor. 

Bismil Ziyarettepe, Heremi usi, Gırıcano, Üçtepe, Gırı dımsı tarihi eserler Diyarbakır ve Urfa müzelerinde sergilemektedir. Neden Bismil’de müze yok. Çınar Zerzevan kalesi ile turist çekiyor. Ama Bismil dünyanın en önemli ilk yerleşim yeri olan KORTİKTEPE sahipsiz. 

KORTİKTEPE 12.500 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR 

Urfa Göbekli Tepesine sahip çıktı, yılda yüzbinlerce turist çekiyor. Bizim KORTİKTEPE gelen yok. 

Körtik Tepe (kürtçede Girê Kortikê) Diyarbakır ilinin Bismil ilçesine bağlı Ağıl (Enjoli) köyünün hemen yanında bulunan bir höyüktür.

Günümüzde bile hayranlık uyandıran kültürel birikimleriyle Körtik Tepe, doğanın insanlığa sunduğu olanaklarla yetinmeyip, değişik arayışlara geçişin ve bu bağlamda varılan sonuçların canlı tanıklığını yapmaktadır. Ayrıntılı bilimsel çalışmaların rehberliğinde MÖ 10.400-9250 yılları arasında kesintisiz yerleşildiği anlaşılan Körtik Tepe, temsil ettiği değerlerle Anadolu arkeolojisine ve uygarlık tarihine ayrı bir önem katmaktadır.

Körtik Tepe'den çıkarılan Orta Çağ dönemine ait kemikler cerrahi çalışmalara ışık tutuyor 

Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki Körtik Tepe'de yürütülen arkeolojik kazılarda gün ışığına çıkarılan Orta Çağ dönemine ait kemiklerin incelenmesi sonucu cerrahi çalışmalara ışık tutuyor. 

Bismil’de 15 yerde medeniyete ışık tutacak yerler var. yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan eserlerin sergileneceği bir müzemiz yok. Bismil’de çıkarılan binlerce eser başka müzelere verildi. Bismil’de müze istiyoruz.

Eserlerimizin geri gelmesini istiyoruz. 

Sadece Bismil Körtik Tepe'de 30 bini aşkın eser çıkarıldı. Bu eserler nerede başka illerde neden Bismil’de olmasın. 

İnsanlığın tarımsal üretimden önce de yerleşik düzene geçtiği tespit edildi. 

Kazılarda, dünyada hayranlık uyandıran bir yerleşim birimiyle karşılaştıklarını vurgulayan arkeologlar, şöyle devam etti:

"Bilim çevresi, Körtik Tepe'yi 'Buradan çıkarılan 12 bin civarında teşhirlik eseri müzeye teslim ettik. Ayrıca bilimsel derinliği haiz 20 bin eser çıkardı. Klorit malzemeyle taş kaplar üzerinde figürlü bezemeler öyle özenle işlenmiş ki uygarlıkları kıskandıracak düzeyde."

Bölgede yaklaşık 12 bin 500 yıl öncesinde dokuma yapımında kullanılan kemik iğne bulundu. Kazılarda bulunan diğer eşyalar üzerinde, dokumanın incesinden kalınına varıncaya kadar tüm evrelerini gösteren desen izleri ortaya çıkarıldı. Bu ürünlerin analizi sonucunda, 10 ayrı dokuma örneği belirlendi.

Ama Bismil sahipsiz olduğu için, her konuda olduğu gibi, turizm açısında da geri kaldı.