Peygamberimiz (sav), Tebük seferinden dönerken sahabelere şöyle buyurmuştur. Küçük cihatdan büyük cihada dönüyoruz. Savaştan yeni çıkmış yorgun olan sahabeler,  ya Resulullah önümüzde daha büyük bir cihad daha mı var. Allah Resulü en büyük savaş nefsinizle olan cihatdır.

Nefis insanın en büyük düşmanıdır. Nefis hiç bir zaman insandan iyilik istemez, asla kendinden üstün hiç bir şeyi kabul etmez. O hep zevk, sefa ve rahatlık içinde olmak ve yaşamak ister. Hep Allah'ın emirlerine muhalefet üzere olmak ister.  Yer yüzünde her kim nefsinin emirlerine uymuşsa, helaka gitmiştir. Firavunlar, Nemrutlar, Şedatlar, Ebu Cehiler gibi nefsine uydukları için helak olup yok oldular. Nemrut ve firavun kendileri Allah olmadıkları bildikleri halde ve Allah'ın kulları bildikleri halde, haşa ilahlık ideasında bulup nefislerine uyup onlar helak olup gittiler.

İnsanoğlu nefsini dizginlemese sağlam tutmasa sonu elbet felaket olur. Yuvası dağılır çoluk çocuğu perişan olur. özelikle bu  zamanımızda bu asrımızda teknoloji ile haşır neşir. Nefsin istek ve arzulaları hep ön plana çıkarmaktadır. Nefsini dizginlemeyen, yolunu şaşarıp yolunu kaybeder.  Özelikle internet üzerinde tanışan kadın ve erkeklerin sonu hep felaket olmuştur. Hiç birbirini tanımayan kadın ve erkler orda tanışırlar. Çoğu ya para avcısıdır yada yuva yıkarlar. Erkek internete tanıştığı kadınların ağına düşerler çoğu zaman. Bir anlık nefsin hevesine kapılan erkek, eşini çoluk çocuğunu bırakıp nefsinin arzuların peşinde gider. Eşini ve çocuklarının boynu bükük bırakır yuvasını dağıtır.

Allah (cc) nisa suresi 3 ayetinde" Yetimler konusunda adaletli davranamayacağınızdan korkarsanız, sakınca olmayan Kadınlardan, ikişer, üçer, dörder evlenin. Eğer adaleti gözetemeyeceğinizden korkarsanız, bir taneyle veya yanınızda size bağlı olanla (kadınla) yetinin. Haksızlık yapmamanız için, böylesi daha uygundur."
İşte nefis ölmeyene kadar ne büyük zararlara yol açtığı gözler önüne sermektedir. İnsanda nefis olduğu müddetçe insanoğlu yükselmez. Hep alçalır ve yerde kalır. Ancak nefis öldüğü zaman insan yükselir ve huzura kavuşur.

Aydın Bal