Köşe Yazarımız Hatice Herdem’in Mevlid-i Nebi Haftası ile ilgili kaleme almış olduğu yazısı; Peygamber Efendimiz ’in hayatı, sünnetleri ve çocuklarla iletişimi…
1.Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Hayatı
Bütün insanlığa gönderilmiş son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.), 571 yılında Mekke’de dünyaya geldi. Sevgili Peygamberimiz babası Abdullah’ı doğmadan önce, annesi Amine’yi de 6 yaşında iken kaybetti. Dedesi Abdulmuttalip tarafından bakılan Peygamberimiz 8 yaşına geldiğinde ise dedesini kaybetti. Bu kayıpların ardından amcası Ebu Talib, Peygamberimizi himayesine aldı ve onu kendi çocuklarıyla birlikte büyüttü.
Küçük yaşlardan itibaren amcası Ebu Talip ile ticarete atılan Hz. Muhammed (s.a.v.), kendisine peygamberlik verilmeden önce de Mekke’de güzel ahlâkı, dürüstlüğü ve güvenilirliğiyle tanınırdı. Bu meziyetlerinden dolayı Mekkeliler ona ‘’El Emin’’ yani en emniyetli, güvenilir kişi sıfatını vermişti.
Hz. Muhammed (s.a.v.), 25 yaşında iken kendisi gibi ticaretle uğraşan Hz. Hatice ile evlenmiş bu evlilikten Kasım, Abdullah, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm ve Fatıma adında 6 çocuğu olmuştur.
Hz. Muhammed (s.a.v.), 40 yaşında iken Hira Mağrasında vahiy meleği Cebrail (a.s.) tarafından ilk vahiy olan ‘’Oku!’’ emrini almış ve kendisine Peygamberlik görevi verilmiştir. Hoşgörü dini olan İslamiyet, insanlar arasındaki eşitsizliği ve sınıf farkını ortadan kaldırmayı amaçlayarak Peygamber efendimiz tarafından, yayılmıştır. Peygamberimizin İslamiyet çağrısına ilk inananlar; Hz. Hatice, Hz. Ali, Zeyd bin Harise ve Hz. Ebubekir’dir.
Ömrü boyunca yaşamını iyilik, adalet, yardımlaşma, paylaşma ve dayanışmaya adayan Sevgili Peygamberimiz 63 yaşında Medine’de vefat etmiş, kabri Medine’de Ravza-ı Mutahhara’da bulunmaktadır.
2. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Sünnetleri
Sünnet, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in yaşam şekli ve sürekli yaptığı davranışlardır. Sevgili Peygamberimiz’ in devamlı yaptığı davranışlarından (sünnetlerinden) bazıları şunlardır:
*Selâm alır, selâm verirdi. (Selâmlaşırdı).
*Cuma günleri sadaka verirdi.
*Yapılan iyiliğe karşılık teşekkür ederdi.
*Düzenliydi.
*Ezan okunduğunda sessizce ezanı dinlerdi.
*Diş temizliği için misvak kullanırdı.
*Yemekten önce ve sonra ellerini yıkardı.
*Yemeğe Besmele ile başlar, yemeği bitirince Elhamdülillah derdi.
*Sofrada yeşillik ve sirke bulundururdu.
*Yemeği yavaş yavaş çok çiğneyerek yerdi.
*Suyu oturarak ve üç yudumda içerdi.
*Sofradan tam olarak doymadan kalkardı ( Midenin üçte birini su, üçte birini yemek, üçte birini ise boş bırakırdı).
*Kötülüğe karşı iyilik yapardı.
*Hapşırdığında Elhamdülillah, hapşırana ise Yerhamükellah (Allah, sana rahmetiyle muamele etsin) derdi.
3.Sevgili Peygamberimizin Çocuklarla İletişimi
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in çocuklara karşı sevgisi, şefkati ve merhameti bambaşkaydı. Çocuklarla arkadaşça konuşur, onların anlayış seviyelerine göre onlarla sohbet ederdi. Yolda giderken gördüğü her çocuğa selâm verir, onların hâlini hatırını sorar, onlara güler yüzle muamele ederdi.
Sevgili Peygamberimiz, çocuklarla çok ilgiliydi. Zaman zaman çocukların oyunlarına eşlik eder, onlarla beraber koşar, oynar, neşelenirdi. Çocukların ağlamalarına dayanamaz, yorulmamasını isterdi. Peygamberimiz, bu konudaki hassasiyetini şu sözleri (hadisleri) ile dile getirmiştir: ‘’ Kim ağlayan çocuğunu susturuncaya kadar gönüllerse, Cenâb-ı Hak ona Cennette memnun olacağı kadar nimet verir. Çocukları, hakkıyla sevmek ve onları korumak cehennemden kurtuluşa vesiledir.’’
Sevgili Peygamberimiz, çocuklar arasında sevgide eşit davranılmasını istemiş; ebeveynlerin, bağış, miras, ikram ve hibe konularında da çocuklar arasında ayrım yapmadan eşit davranmalarını buyurmuştur. Bu durumu da şu hadisinde görmek mümkündür: ‘’ Allah’tan korkun, çocuklarınız arasında eşit davranın.’’
Kutlu doğum haftası vesilesiyle Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) üzerine binlerce salât ve selâm ( Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim) olsun. Onun şefaatine nail olmamız duasıyla…