Toprağıyla, tarihiyle ve Dicle ile cazibe merkezlerinden olan Bismil, 15 Haziran 2023 yılında arazi kavgasında 9 kişinin öldürülmesiyle gündeme gelmişti.

Türkiye, bu olay nedeniyle Bismil'i konuşmaya başladı. Fakat ilçede kanaat önderleri girişimleri ile  31 Mayıs 2024 tarihinde aileler arasında barış ile, Türkiye bu sefer Bismil’de Barışı konuşmuştu. 

Sarıhüseyin Köyünden ALYAMAÇ ailesi ve Serçeler (Şıdada) Köyünden TAŞ ailesi ve akrabaları olan KARAKOÇ, AZAD ve ÖZDEMİR ailelerinin Barış Merasimi 31/05/2024 Cuma Günü saat 14:00’da Bismil tarihinin en görkemli barışı yapıldı.

 Barış öncesi Bismil kanaat önderleri ile taraflar arasında protokol yapıldı. 

Bismil Kanaat önderleri derneği Barış heyeti aileler arasında barış protokolü tutanağında geçen, kavgaya  sebep olan 379 dönüm araziyi 124 dönüm Taş ile akrabalarına ve 252 dönüm Alyamaç ailesine ayrılarak taraflara verildi. 

Kanaat önderleri araziye geçti. 

Arazi ayrılması için Bismil Kanaat Önderleri derneği başkanı Hasan Vural, H. Ali Bilmez, Abdullah Bahar ve  Nufer Şen hazır bulundu.

Serçeler köyünde Taş ve akraba ailesine temsilen H Salıh Tek ve H Behçet Sarıhüseyin köyünde Alyamaç ailesi adına arazi ayrılması için hazır bulundu. 

Heyet nezdinde kadastro memuru ve Özel harita mühendisi belirtilen yerde araziyi böldü.

Tarafların barışmaları ve aralarında yazılı protokoller gereği kavgaya sebep olan, araziye ayırılıp kadastro ve haritacılar tarafında sınır çizerek ayrıldığını ifade eden Hasan Vural, Serçeler ve Sarıhüseyin köyünde inşallah hoşgörünün, barışın, muhabbetin, insanlığın beşiği olan Bismil’e ve Diyarbakır’a yakışan bir şekilde barış içinde yaşayacaklar dedi. 

ŞİMDİ SIRA GELDİ SARIHÜSEYİN MEZRASI KÖY MAHALLE STATÜSÜNE ALINMASI

Protokolde Serçeler köyü ile Sarıhüseyin mezrasında köy mahallesi statüsüne alınacak, şimdi kanaat önderleri Sarıhüseyin mezrasını mahalle statüsü için uğraşıyor