Market raflarında her gün karşılaştığımız işlenmiş gıdalar, daha uzun raf ömrü ve çekici görünüm için katkı maddeleri içeriyor.

Peki, bu kimyasallar gerçekten ne kadar güvenli? İşlenmiş gıdaları ve zararlarını hedef aldığımızda, geçirdiği işlemler neticesinde sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen gıdaları kast ediyoruz.

İşlenmiş gıdalar aklımıza gelenden çok daha fazlasını kapsamaktadır ve hepsini sağlıksız olarak adlandırmak doğru olmaz.
 

Çünkü yeşil çay da tekli poşetlere girdiğinde işlenmiş gıda kategorisinde oluyor. Koruyucular, renklendiriciler ve tatlandırıcılar gıdaların cazibesini artırırken, sağlığımıza olan etkileri konusunda soru işaretleri doğuruyor.
 

İşlenmiş gıdalar çoğunlukla yüksek miktarda trans yağ içermektedirler. Bu içerik yüksek risk demektir ve kalp damar hastalıkları üzerinde etken olarak ilk sırada yer almaya adaydır. Özellikle çocuklarda diş sağlığı,alerjik reaksiyonlar, sindirim sorunları ve hiperaktivite gibi etkiler gösteren katkı maddeleri, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir.

Kansere yol açma riski taşıyan bazı maddeler, tüketicileri endişelendiriyor. Peki nedir bu maddeler özetle Yüksek miktarda yağ ve tuz içeren konserve gıdalar, Bisküvi, kraker, cips tatlı gibi paketli yüksek kalorili atıştırmalıklar, Kek ve kurabiyeler, Şekerli kahvaltılık gevrekler, Rafine un, şeker ve türevleri, İşlenmiş et ve et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma, vb.) Yüksek yağ ve tuz içeren hazır yemekler, Beyaz unla yapılmış hamur işi ürünler, Parmak balık,ve  dondurulmuş patates gibi ürünler uzak durmamız gereken işlenmiş gıdalardandır.
 

Bu durum içecekler içinde geçerlidir Rafine Şeker, Glikoz ve Fruktoz Şurupları Örneğin fruktoz bilindiği üzere meyve şekeridir. Ancak meyve yemek sağlıklı iken içeriğinde fruktoz şurubu bulunan paketli bir gıdayı tüketmek sağlıklı değildir. İçerikleri benzer gibi dursa da en büyük fark vücudumuzun verdiği tepkidir. Misal Bir meyve tükettiğimizde sadece şeker değil beraberinde antioksidan, vitamin, lif ve su gibi içerikler de almış oluruz. Ancak meyvenin şekeri alınıp, konsantre forma getirilerek üretilen fruktoz şurubu bize sadece “şeker” içeriği sağlar. Bu sebeple hem besleyiciliği düşüktür hem de kan şekerini olumsuz yönde etkiler.


Bu maddelerden korunmanın en iyi yolu, doğal ve işlenmemiş gıdalar tüketmek. Evde hazırlanan yemekler, taze meyve ve sebzeler en güvenilir seçenekler arasında olmalıdır. Sağlığınızı korumak için gıda etiketlerini okumak ve bilinçli tercihler yapmak artık daha önemli;


Sonuçta, ne yediğimizi bilmek sağlık açısından önemli bir tercih olmalıdır.