Yeşilay; 5 Mart 1920 tarihinde hilâlin anlamdaşı olan ay ve yeşil anlamına gelen Ahdar sözcüklerinin bir araya getirilmesiyle Hilal-i Ahdar (Yeşilay) adıyla kurulmuştur...

Yeşilay; alkol, sigara, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarıyla mücadele ederken bilimsel kanıta dayanalı yöntemler ile yazılı ve görsel medyayı kullanarak mesajlarını toplumun bütün kesimlerine anlatan bir kurumdur. Yeşilay Derneği’nin simgesi beyaz üstünde yeşil bir aydır.

Yeşilay haftasının temel amacı; toplumdaki bağımlılıklar hakkında farkındalık yaratıp çocukları, gençleri ve aileleri, alkollü içeceklerin ve uyuşturucunun toplum ve aile yapısına verdiği zararlar konusunda bilinçlendirmektir.

Eroin, kokain, esrar, afyon, LSD (Liserjik asit dietilamid) gibi maddeler uyuşturucudur. Alkollü içecekler ve uyuşturucu maddeler insan beynini uyuşturma ve sarhoş etme özelliğine sahip olduğundan bu ürünleri kullanan insanlar sağlıklı düşünemez ve davranışlarında dengesizlerdir. Bunları kullananlar hareketlerini ve düşüncelerini kontrol edemediği için akıl kontrolünü de kaybederek  kolayca şuç işleme eğilimine yönlenirler.  Bu durum hem kişinin kendisine, hem ailesine hem de yaşadığı çevreye zarar vermektedir.

Sigara kullanan kişilerin ise sindirimi güçleşir, dişleri sararır, ülser riski artar, akciğer kanserine yakalanma oranı yükselir. Sigara kullananlar, kendilerine zarar vermekle kalmaz; çevrelerine de zarar verirler. Sigara kullanan kişilerin sigara dumanına uzun süre maruz kalan kişiler de pasif içici oldukları için sigara kullanmasalar da sigara kullananlarla aynı hastalıklara yakalanır.

Çocukların, gençlerin ve toplamdaki bütün bireylerin ilk önce en masum gibi görünen sigara illetinden kurtulması sonra da içki, kumar, uyuşturucu gibi madde bağımlılıkları konusunda yeterli derecede bilinçlendirilmesi, bu konuda çocuklara ve gençlere sahip çıkılması gerekmektedir. Madde bağımlılarının; vakit kaybetmeden YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi), AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılıkları Tedavi Merkezleri), SUDEM (Sosyal Uyum Destek Merkezi) gibi Yeşilay ile işbirliği içerisinde çalışan kurum ve kuruluşlara başvurup destek alması gerekirse hastanelerin bağımlılıkla mücadele birimlerine ve kliniklere gidip tedavi görmesi gerekmektedir.

Bağımlılıkla mücadelede özellikle şu sözler aklımızdan çıkmamalıdır:

 ‘’Alkol, bütün kötülüklerin anasıdır.’’

‘’Sigarayı her yakışınızda hayatınızın yaşamaya değmediğini söylüyorsunuz.’’

‘’Sigara kullanımı, aldığınız her nefesi zorlaştıran kronik bronşite neden olmaktadır.’’

‘’Bağımlılık, aklı ve iradeyi çalışamaz hâle getirir.’’

‘’ Çocuklarınızı uyuşturucu tacirlerinin eline bırakmayınız.’’

Bütün bağımlılık türlerinin, sona ermesi dileğimle… Vesselam!