Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yayımladığı yeni raporda elektronik sigara kullanımının tütün kullanımını azaltmada etkili olmadığını vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu.

Raporda, elektronik sigaranın toplum sağlığına olumsuz etkilerine dikkat çekilerek, ürünün piyasada bulunmasına ve gençlere pazarlanmasına "ısrarlı şekilde" izin verilmesinin endişe verici olduğu belirtildi.

DSÖ'nün faaliyet gösterdiği 34 ülkede elektronik sigara satışının yasaklandığına işaret edilen raporda, 88 ülkede bu ürünlerin satışında minimum yaş sınırı olmadığı ve 74 ülkede herhangi bir düzenleme bulunmadığı ifade edildi.

Raporda, nikotinli elektronik sigaranın bağımlılık yapıcı özelliklerine vurgu yapılırken, bazı ürünlerin kansere neden olabileceği ve kalp ile akciğer rahatsızlıkları riskini artırabileceği bilgisi paylaşıldı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un raporda yer alan ifadelerine göre, gençlerin erken yaşta elektronik sigara kullanımına yönlendirildiği ve nikotin bağımlılığı riski altında oldukları belirtildi. Ghebreyesus, ülkelerden sigara kullanımını önlemek ve gençleri korumak için güçlü önlemler almasını istedi.

Kaynak: EROL BARAN