Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında ülke genelinde kutlanan Ulusal Kanser Haftası, kanser konusunda farkındalık yaratmayı ve halkı bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Murat Solmaz, kanserin erken teşhisi ve taramanın önemine vurgu yaparak, vatandaşları bu konuda daha bilinçli olmaya çağırdı.

Kanserin dünya çapında halen en büyük sağlık sorunlarından biri olduğunu belirten Solmaz, ancak erken teşhis, doğru tedavi ve koruyucu sağlık hizmetleri ile kanserin önlenebileceğini ve tedavi edilebileceğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı ücretsiz tarama programları sayesinde, meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerinde erken teşhis oranlarının her geçen gün arttığını söyledi.

Batman'da Erken Teşhis İçin Ücretsiz Tarama Hizmetleri Sunuluyor

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) aracılığıyla halka ücretsiz tarama hizmetleri sunduklarını açıklayan Solmaz, bu hizmetlerin kansere karşı önemli bir savunma aracı olduğunu belirtti.

“Kanserde erken teşhis hayat kurtarır” diyen Solmaz, vatandaşları düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaya ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeye çağırdı.

Solmaz, "Meme kanseri taraması 40-69 yaş arası kadınlar için her iki yılda bir, rahim ağzı kanseri taraması 30-65 yaş arası kadınlar için her beş yılda bir ve kalın bağırsak kanseri taraması 50-70 yaş arası hem kadınlar hem erkekler için her iki yılda bir yapılmalıdır." dedi.

Tarama programlarına katılmak isteyen vatandaşların, en yakın sağlık kurumlarına başvurarak bu hizmetlerden ücretsiz yararlanabileceklerini vurgulayan Solmaz, erken teşhis ile kanserin önlenebileceğini ve tedavi edilebileceğini belirterek halkı sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemeye ve düzenli taramaları ihmal etmemeye davet etti.

Kaynak: İLKHA