Diyabetin genetik faktörler, fiziksel hareketsizlik gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabileceğini ifade eden Uzmanlar, hastalığın belirtileri arasında ağız kuruluğu, sık su içme ihtiyacı, gece idrara sık çıkma, kilo kaybı, dirençli enfeksiyonlar ve kaşıntı gibi problemleri sıraladı.
Uzmanlar, sağlık taramalarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle 35 yaşın üzerindekilerin 3 yılda bir, gebelik diyabeti olanların gebelikten sonra 3 yılda bir tarama yaptırmalarını önerdi.
Ayrıca, birinci derece ve ikinci derece yakın akrabalarda diyabet olan kişilerin, nakil hastaları, uzun süre steroid ve psikiyatrik ilaç kullananlar, kolesterol yüksekliği olanlar, fiziksel aktivitesi düşük olanlar ve sağlıksız beslenen kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Göz kontrolleri önemli
Uzmanlar, diyabetin makro ve mikro vasküler komplikasyonlara neden olabileceğini belirterek, hastaların düzenli göz kontrolleri yaptırmalarını önerdi. Diyabetin tipine göre tedavi yöntemlerinin değişebileceğini ifade eden Uzmanlar, hastalara özellikle diyet listelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
İnsülin kullanımının bazı durumlarda gerekebileceğini ancak bu durumun hastaları endişelendirdiğini belirten Uzmanlar, Tip-2 diyabet hastalarına insülin önerildiğinde bazı hastaların çekingenlik gösterip kullanmak istemediğini ifade etti.
Son olarak, hastalara eski yaşam tarzlarını değiştirmeleri gerektiğini hatırlatan Uzmanlar, düşük fiziksel aktivitenin bir sorun olduğunu ve hayat tarzının değişmesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, diyabet hastalarının düzenli olarak kontrollerini aksatmamalarını ve doktorlarının önerilerine uymalarını tavsiye etti. (Haber: Erol Baran)