11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi! Ramazan ayı hem manevi hem de fizyolojik açıdan en önemli aylardan biridir...
Beslenme düzenimizin değiştiği bu süreçte, mideniz için doğru besin seçimi yapmak ve dengeli beslenmek oldukça önem taşıyor.
Sahuru Atlamayalım
Sahuru alışkanlık haline getirmeye çalışalım çünkü sahur günümüzün nasıl geçeceğini belirler. Sahur ile beraber hem açlık süresi kısalır hem de gün içinde ihtiyacımız olan enerjiyi bu öğünden sağlamış oluruz. Sahurda uzun süre tokluk sağlayan ve sindirimi rahatsız etmeyen besinler tercih edilmelidir.
Sahurda kahvaltılardan birisini seçmek doğru bir tercih olacaktır. Özellikle yumurta sahur için doğru bir besindir. Haşlanmış, sebzeli, omlet gibi alternatiflerle tüketebilirsiniz. Yanında ise peynir, yoğurt, ayran ve süt gibi kaliteli proteinler yerini almalıdır. Bununla birlikte az tuzlu zeytin, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar, mevsim yeşillikleri ve tam buğday ekmeği ile hazırlanmış bir öğün, yeterli protein ve yağ alımından dolayı sizleri hem uzun süre tok tutacak hem de gün içinde enerji seviyenizin düşmemesine yardımcı olacaktır.
Yeterli lif ile birlikte bağırsaklarınız düzenli çalışır. Kızartılmış, şeker içeren, aşırı yağlı ve tuzlu besinler ise susuzluğu tetikleyeceğinden uzak durmaya çalışın.
İftarda Nasıl Beslenmeliyiz?
Bu süreçte iftarda sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemli. Tüm gün hiçbir şey yemeyip iftarda boş mideye birden yüklenmek şeker yükselmelerine, ani tansiyon, hazımsızlık ve sindirim problemlerine yol açabilir. Bu nedenle iftarda sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösteriniz.
İftar öğününde hurmayla bir başlangıç yapabilirsiniz. Hurma hem lif hem de doğal şeker açısından zengin olduğu için enerji vermekle birlikte çok güzel bir magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Bir bardak su, bir tane hurma ve çorbayla orucu açtıktan sonra bir süre ara verip yemeğe geçilmelidir. Böylece mide beyne tokluk sinyali gönderir ve iştahınızı daha kolay kontrol altına alabilirsiniz.
Ana yemekte ise protein, kompleks karbonhidrat ve lif içeren dengeli bir tercih yapabilirsiniz.
İftardan 1.5 - 2 saat sonra meyve, çiğ badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ve aşırıya kaçılmayacak şekilde tatlı tüketebilirsiniz.
Su Tüketimi
Su tüketiminde de dengeli olmak çok önemlidir. Bir anda çok fazla su içmek yerine, her yarım saatte bir bardak su içerek iftar ile sahur arasına yaymak daha doğru olacaktır. Günlük en az 2 - 2.5 litre su tüketmeye dikkat edin.
Hareket Etmeyi İhmal Etmeyin
İftardan sonra hafif tempolu bir yürüyüş ile sindirimi destekleyebilirsiniz.
Herkese hayırlı Ramazanlar!
Sizler de kalıcı bir şekilde zayıflamak ve sağlıklı bir değişime adım atmak için bana ulaşabilirsiniz.
İletişim: 0 (542) 542 83 81