Kurban Bayramı süresince et tüketimi artarken, sindirim sistemini korumak için beslenme alışkanlıklarına özen göstermek gerekiyor.
Beslenme uzmanı Semira Avcı, Kurban Bayramı'nda sağlıklı ve dengeli beslenmeye odaklanılması gerektiğini ve porsiyon kontrolünün önemli olduğunu belirtti.
Avcı, Kurban Bayramı'nda beslenme hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.
"Kurban Bayramı'nın en çok sevilen yemeği tabii ki et."
Avcı, "Bir bayram daha geldi çattı. Bu özel günlerde hepimiz 'hangi besinleri seçmeliyim, nasıl beslenmeliyim ki sağlığım bozulmasın ve kilo almayayım?' gibi sorularla meşgul oluyoruz. Kurban Bayramı'nın en favori yemeği şüphesiz et oluyor. Bu bayramda, özellikle hayvansal yağ ve et tüketiminin fazla olması Ramazan Bayramı'ndan ayırıyor. Ekmek ve tatlı gibi yiyeceklerle birleştiğinde ise sindirim sorunları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak sağlığımızı korumak için bu besinlerden tamamen kaçınmamıza gerek yok. Yaşamın her döneminde olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da dengeli beslenmeye önem verip, porsiyon kontrolünü elden bırakmamak gerekiyor." şeklinde konuştu.
"Açlığı 3 saatten uzun süre hissetmemeye özen gösterin"
Su tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Avcı, "Öncelikle güne hafif bir kahvaltı ile başlamak önemli. Bu süreçte azar azar sık sık beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Açlık süresini 3 saatten uzun tutmamak da sindirim sistemi için önemli. Havaların ısınmasıyla birlikte su ihtiyacı artıyor. Kurban Bayramı'nda et tüketimi sindirimi zorlayabilir, bu nedenle su içme ihtiyacımız artıyor. Kafein içeren kahve ve çay tüketimini azaltmak da sindirim problemlerini önlemekte yardımcı olabilir. Besinleri iyice çiğnemek de sindirim sağlığı için önemli bir adım. Tokluk hissi için yemekleri yavaş yavaş tüketmek gerekiyor." dedi.
"Etleri sebzelerle birlikte tüketmeyi tercih edebilirsiniz"
Avcı, sözlerine şöyle devam etti:
"Kırmızı etteki demirin emilimini artırmak için özellikle limonlu salata gibi C vitamini zengini yiyeceklerle tüketmek önemli. Yemeğinize sebze ekleyerek besin çeşitliliğini artırabilir veya yanında sebze yemeği tercih edebilirsiniz. Yağlı etlerin kolesterol içeriği yüksek olabilir, bu nedenle kalp-damar hastalığı, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı olanlar düşük yağlı veya yağsız etleri tercih etmeliler. Et yemeğine ekstra yağ eklemek genellikle gereksizdir; etin doğal yağı yeterlidir."
"Asansör yerine merdivenleri tercih edin"
Fiziksel aktiviteyi vurgulayan Avcı, "Sağlıklı yaşamın temel kurallarından biri olan fiziksel aktiviteyi bu dönemde de unutmamak gerekiyor. Vakit buldukça yürüyüş yapabilir veya asansör yerine merdivenleri tercih ederek günlük hareket ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu şekilde sindirim sorunlarını en aza indirmiş olursunuz." ifadelerini kullandı.
"Kızartma yöntemlerinden kaçının"
Etin pişirilmesiyle ilgili önerilerde bulunan Avcı, "Özellikle haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini tercih etmek gerekiyor. Yüksek ısıl işlem görmüş etler veya kızartma yöntemleri kanserojen madde oluşumuna neden olabilir, bu nedenle bu yöntemleri kullanmamak önemlidir. Et yemeğinizin yanında sebze ile birlikte pişirerek besin değerini artırabilirsiniz ve kırmızı etin sindirimini kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca çiğ veya az pişmiş et tüketirken, toksoplazma gibi hastalıkları hatırlamak önemlidir; bu nedenle etin iyi pişmiş olmasına dikkat etmek gerekmektedir."
"Etin dinlenmesi önemlidir"
Etin saklanması hakkında bilgi veren Avcı, "Etin 'rigor mortis' denilen ölüm sertliğini gidermek için kesim sonrası bir süre dinlendirilmesi önemlidir. Etin piştikten sonra sertliğinin azalması için bir gün boyunca buzdolabında bekletilebilir. Ayrıca eti ihtiyacınız kadar paketlemek önemlidir, sürekli dondurup çözdürmek etin besin değerini azaltabilir." diyerek sözlerini tamamladı.