DİLİMLENMİŞ SOĞANDA TEHLİKE
Yapılan araştırmalarda soğanı yanlış tüketmenin ilerleyen zamanlarda vücutta enfeksiyon riskinin oluşmasına hatta sebebi bilinemeyen gıda zehirlenmelerine neden olabileceği ifade edildi.
Soğanı yıllardır yanlış tüketiyormuşuz. Bu şekilde tükettiğimizde tüm besin değerinin yok olmasına neden oluyor. İşte soğan tüketirken dikkat edilmesi gereken o hususlar nelerdir. Gelin bakalım.

Soğan insan sağlığına faydalı son derece önemli sebzelerden bir tanesidir. Ama doğru tüketirse, soğan tüketiminde dikkat edilmesi gereken belli başlı unsurlar vardır.

Bu unsurların başında da şüphesiz dilimlenmiş soğan gelmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda dilimlenmiş doğranmış soğanın kilitli poşet ya da hava almayan kapların içerisine konulsa dahi üzerine bakteri ve kokuyu çektiği dolayısıyla da sağlıktan çok zehre dönüştüğü ortaya çıktı. Yani doğradıktan sonra tüketilmesi gerekir. Eğer tüketmeseniz. Doğramayın.

Bakterileri çekiyor.
Alınan bilgilere göre, çiğ olarak doğranmış veya kesilmiş soğan kapaklı veya kilitli poşetlerin içinde, saklama kaplarında buzdolabında dahi saklansa, bakteri ile kokuları mıknatıs gibi çekerek kendi içine hapsediyor. Bu nedenle soğan kabukları soyduktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekir.

Soğanın sağlık üzerindeki faydaları oldukça fazladır. Ama doğru tüketmek şartıyla;
Bunun için. soğanı taze taze tüketmek, tüketeceğiniz kadar soymak ve işlem sürecinden geçirmek çok daha sağlıklı bir alternatiftir.

SOĞANI DİLİMLEDİKTEN SONRA KESİNLİKLE BEKLETMEYİN YA YİYİN YADA ÇÖPE ATIN.
Bu için, soğanın kabuklarını soyduktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekiryor. İhtiyacınız olduğunda soğanı taze olarak doğrayıp kullanmak en doğru olanıdır.
Yapılan araştırmalara göre; Dilimlenmiş şekilde 1 gece dahi beklemiş soğan safra salgılarını artırır. Mide asitini arttırır ve gıda zehirlenmesine neden olarak geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara yol açabilir.

Doğranmış soğan arttıysa, Ne yapılmalıdır.
Eğer doğradığımız soğan arttıysa onu kapalı bir poşetle dolabın No-Frost bölümünde muhafaza etmeliyiz. Yada, evin bir bölümüne koyarak hava temizleyicisi - mikrop öldürücü olarak kullanabilir, ertesi gün de çöpe atabiliriz.

SOĞANIN FAYDALARI
Soğan, İçerdiği potasyum, B ve C vitaminleri sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri karşılar ve sağlıklı bir beslenme için önemli bir kaynak oluştururken, soğanın doğal antibiyotik özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığına da olumlu etkisi vardır. Soğan Kanı temizleme özelliği sayesinde damar tıkanıklıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırarak, damar sertliği sorunlarına yakalanma riskini azaltır ve dolaylı olarak kalp sağlığını korunmaya yardımcı olur.
Sedat Erdinç