20 yıldır aşçılık yapan İshak Çelik, yemekler konusunda nohut pişirilirken yapılan hataları sıraladı. Mutfağında da çokça tüketilen nohutla ilgili bu uyarılara dikkat.
Tarifsiteniz'de yer alan bir içerikte; Nohut yemeği pişirirken dikkat edilmesi gereken bir kurala yer verildi. Nohut yemeği pişirirken herkesin yaptığı bir hata var. Biz 20 yıldır lokantamızda her gün nohut yemeği pişiriyoruz. Nohut pişirirken de uyguladığımız bazı yöntemler var.
Örneğin yemeğimizde asla ayçiçek yağı kullanmayız. Nohudu suda bekletir o ve o suyu mutlaka dökeriz.
Nohutta zehir tehlikesi: Pişirirken doğru yaptığınızı sanıyorsunuz ama doğru değilmiş
Doç.Dr. Oğuz Özyaral, bazı kişilerin vitamin değerinin kaçmaması amacıyla nohudun ıslatıldığı suyu dökmediğini ancak bu suyun vitaminden çok zehirle dolu olduğunu anlatarak "Piyasaya sunulan kuru nohutların yemek olarak pişirilebilmesi için en az bir gece öncesinden içme suyu içerisine bırakılıp şişmeleri sağlanmalı.
SUYUNU MUTLAKA DÖKÜN
Şişme esnasında nohut bitkisi suya mide tarafından hazmedilemeyen zehirli maddeler, gazlar bırakır. Bu yüzden içinde yumuşatıldıkları bu su dökülmeli, yeni taze suyla nohut yemeği yapılmalı" diye konuştu.
PEKİ NOHUT YEMEĞİ NASIL YAPILMAKTADIR?
Gerekli malzemeler;
2 su bardağı nohut
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet sivri biber
5 su bardağı su
1 adet kuru soğan
Tuz, karabiber, pul biber
Nohut yemeğinin tarifi;
*Nohudu bir gece önceden sıcak suya bırakın.
*Ertesi gün süzüp üzerine temiz su alarak 15-20 dakika haşlayın.
*Daha sonra yağı tencereye alın ve yemeklik doğradığınız soğanları kavurun.
*Biberi doğrayıp soğana ekleyin ve kavurmaya devam edin.
*Salçayı ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
*Son olarak içine nohudu ekleyin.
*Biraz karıştırıp üzerine kaynar suyu ve tuzu baharatları koyun.
*Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın.
*Nohudunuz iyice pişince ocağı kapatın ve sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
NOHUT YEMEĞİNİN YANINA EN İYİ NE GİDER?
Pişirdiğiniz nohut yemeğinizi ''pirinç pilavı, acı biber turşusu veya lahana turşusu'' ile servis edebilirsiniz.
HABER MERKEZİ