Hangi ürünlerin banyoda olmaması gerektiğini öğrenince siz de banyonuzu yeniden düzenleme ihtiyacı duyacaksınız. İşte banyonuzda bulundurmamanız gereken bazı eşyalar…

Havlularınızı banyodan çıkarın!


Size göre banyoya havlu bırakmam çok mantıklı geliyor olabilir ama bu durum sandığınız gibi değil. Banyonuzda ki aşırı nem ve artan bakteri varlığı nedeniyle onları temiz kuru ve sifonu çektiğinizde tuvaletinden çıkan mikrop volkanından uzak kalabilecekleri başka bir odada saklamalısınız.

Tuvalete her girdiğinizde kapağı kapatmadan sifonu çekiyorsanız, tuvaletin içerisindeki tüm bakteriler havaya saçılıyor demektir. Bu da ne yazık ki banyonuzdaki havluların bakteriyle dolması anlamına geliyor. Banyonuzda birçok banyo havlusunu saklıyor olabilirsiniz. Peki her duşa girdiğiniz zaman oluşan buharın temiz havluları etkilediğini biliyor musunuz? Üstelik banyonuzdaki tuvaletin sifonu her seferinde çektiğinizde bakteriler havaya karışarak temiz havlular da dahil olmak üzere banyo yüzeylerinizi bir mikrop yuvası haline getirir.

Havlularınızı banyoda bırakmayın

Fazladan havuzunuz varsa bu havluları mikrop yuvası haline gelmemesi için daha temiz ve kuru bir ayrı odada muhafaza etmelisiniz. Yatak odanızdaki bir dolap olabilir. Evinizin koridorunda bulundurduğunuz bir dolabın içi olabilir. Ancak kesinlikle banyo olmamalıdır. Havlular çok kolayca nem çeker. Sifonun etkisiyle ortaya çıkan mikroplar temiz sandığınız havlulara tutunur. Bu da daha kullanmadan havlunuzun kirlenmesine yol açar.

Hastalıklara yol açabilir

Bu bakteri ve virüsler havlulara yerleşerek günlerce hatta haftalarca canlı kalabilir. Ellerinizi kurula arsanız ya da kirli bir havluyla yüzünüzü silerseniz ne yazık ki hastalanan bilirsiniz.

Diş fırçası da aynı tehlikeyi barındırıyor

Diş fırçanız da aynı tehlikenin altında. Şaşırtıcı gerçek şu ki, diş fırçanız 100 milyondan fazla zararlı bakteriye ev sahipliği yapıyor. Ağzınızdaki bakterilerin yanı sıra, diş fırçanız lavabodan ve tuvaletten gelen bakteriler tarafından enfekte olabilir çünkü her sifonu çektiğinizde, bakteriler tuvaletin etrafında 1,8 metreye kadar havaya salınır. Sistit, kalın bağırsak bozuklukları ve disbakteriyoz gibi hastalıklara yol açabilirler. Zararlı etkileri azaltmak için diş fırçanızı lavaboda değil, üstündeki rafta saklayın. Diş fırçası kapağı kullanmak kötü bir fikirdir çünkü bakteri kapalı bir ortamda daha hızlı büyür. Diş fırçanızı kapalı bir bölmede saklama imkanınız varsa, yapın. Diş fırçası tutucunuzu düzenli olarak temizleyin. Diş fırçanızı dezenfekte etmenin en kolay yollarından biri, gargarada 30 saniye veya 2 dakika kaynar suda bekletmektir.

Parfüm

Kokuları banyoda saklamak, parfümün moleküler yapısını bozabilir ve ekşimesine neden olabilir. En sevdiğiniz parfümü daha uzun süre taze tutmak için onu banyonun dışında bir dolapta saklamalısınız.

Jilet

Duş buharı ve nem birikmesi jilet bıçaklarını paslandırabilir ve cildinize zarar verebilir. Kullandıktan sonra iyice temizleyip kurulasanız bile nemli bir banyo ortamında saklamak jiletinizin ömrünü kısaltacaktır. Jilette olduğu gibi tıraş makinelerinde de aynı özeni göstermelisiniz.

Bornoz

Banyo havluları gibi nemli bornozlar da mikrop ve bakterileri barındırabilir. Nem bornozlara hoş olmayan bir koku kazandırır. Duştan hemen sonra nemli bir bornoz giyiyorsanız, duşunuzu da anlamsız sayabilirsiniz. Bornozunuzu banyonuzda askıda saklamak yerine, havayla kuruyabileceği bir yere asın.

Sabun

Sabununuzu doğrudan duşunuzun akıntısına yakın tutmak raf ömrünü kısaltabilir. Su, kalıp sabunu kıracak ve kalıntı banyonuzda birikecektir. Sabunu saklamanın en iyi yolu, duşun dışında ve kurumasına izin veren delikleri olan bir sabunluktur.

El kremi

Kadınlar çok fazla cilt bakım kremi kullanır. Bu kremler de genelde banyolarda saklanır. Banyo kremleri saklamak için çok yanlış bir tercih. Cilt kreminiz sıkıca kapatılmadığında, banyodaki nemli hava tahrişe veya akneye neden olan bakterilerin büyümesine neden olabilir. Cilt bakım ürünlerinizi saklamak için mükemmel yer, banyonun veya buzdolabının dışındaki kuru bir çekmecedir.