Kara lahana sarması, lahana ve üzüm yaprağını solladı: Son dönemin gözdesi olan sarmanın hazırlanışı
Son dönemde lahana ve üzüm yaprağı yerine kara lahana sarması tercih edilmeye başlandı. Kara lahana sarmasının lezzetli ve besleyici olması bu tercihin nedenleri arasında gösteriliyor.
Son dönemde birçok kişi Lahana veya üzüm yaprağı yerine kara lahana sarmasını pişirmeye başladı. Peki kara lahana sarmasının tarifi nasıldır?
Kara lahana sarması, mutfağı yaygın olarak tüketilen bir yemektir. Kara lahana yaprakları, iç harcıyla birlikte sarılarak hazırlanan ve genellikle yoğurt ile servis edilen lezzetli bir yemektir. İç harcı genellikle pirinç, kıyma, soğan, baharatlar ve yeşilliklerden oluşur. Kara lahana sarması, mutfağın sevilen ve geleneksel lezzetlerinden biridir.
TÜRKİYE’NİN GÖZDE YEMEĞİ
Kara Lahana Sarması Yapılışı İçin Malzemeler;
- 2 bağ kara lahana
- 1 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı salça
- Tuz
- Karabiber
- Kuru nane
Üzerine:
- Yarım limon suyu
KARA LAHANA SARMASININ TARİFİ
1. Öncelikle kara lahanaları kaynar suda haşlayıp(fazla yumuşatmadan) soğuk sudan geçirin.
2. Damarlı kısımlarını keserek alın.
3. 1 su bardağı pirinci yıkayıp süzün.2 adet kuru soğanı küp küp doğrayın.
4. Yarım su bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı salçayı da katın.
5. Tuzunu ayarlayın. Karabiber ve kuru naneyi de ekleyince sarma içiniz hazır demektir.
6. Uygun şekilde keserek parçalara ayırdığınız lahana yaprağını tezgaha alarak bir kenarına iç koyun.
7. Kalem gibi sarın.
8. Tencerenin dibine kara lahana yaprağı döşeyin.
9. Üzerine kara lahana sarmalarını dizin.
10. 2 su bardağı suyu tencereye ilave edin.
11. Önce hızlı ateşte kaynatın .
12. Sonra ocağı kısık ateşe ayarlayıp sarmalar yumuşayana kadar pişirin.
13. Piştikten sonra yarım limon suyunu tencereye sıkarak gezdirin.
- Kapağını kapatıp yarım saat demlendirin. Afiyet olsun.
Zeytinyağlı Lahana ve Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Lahana Ve Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler nelerdir?
• 1 orta boy lahana
• Salamura veya taze asma yaprağı
• 1 su bardağı pirinç
• 1 su bardağı pilavlık bulgur
• 1 adet domates yada domates püresi
• 2 adet soğan
• maydanoz
• karabiber, yenibahar, nane
• isteğe göre kuş üzümü ve çam fıstığı
• tuz
• yarım limon
• zeytinyağı