Pek çok kişinin yaşadığı sindirim sorunları ve uykusuzluk gibi problemler günlük hayatta birçok soruna neden olabiliyor. Kabak çekirdeği ise bu problemlere karşı iyi gelen besinlerden biri olarak biliniyor. İşte kabak çekirdeğinin bilinmeyen faydaları...

Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

Kabak çekirdeği; omega 3, omega 6 ve omega 9 başta olmak üzere doymamış yağ asitleri, doymuş yağ asitleri, lifler, karetanoidler, triptofan amino asidi, delta-7-sterol, magnezyum, potasyum, çinko, fosfor, E vitamini, C vitamini, protein, karbonhidrat ve diğer fitosterolleri içerir. Geçmişte geleneksel tedavilerde de kullanılan kabak çekirdeği, hem lezzeti hem de besin değeri açısından tercih edilmektedir. Çekirdeğinin özünden gelen faydalar çok yönlü olarak insan vücudunda etkinliğini kanıtlamıştır.

Başta sindirim problemleri ve uykusuzluk gibi pek çok soruna deva olan kabak çekirdeği, kabak meyvesinin içerisinde bulunan ve yenilebilen tohumlar olarak biliniyor.

Oldukça besleyici bir atıştırmalık olarak ifade edilen kabak çekirdekleri ayrıca protein, lif, vitamin ve mineral bakımından da zengin bir besindir. İçerisinde sağlıklı yağlar barındırır ve bunun yanı sıra antioksidan özellikleri vardır. Genellikle kavrularak tüketilen bu besinler salatalara, yulaf ezmesine de eklenebilmektedir.

Kabak çekirdeğinin faydaları neler? Hangi sorunlara, sıkıntılara iyi geliyor?

Uyumadan hemen önce yenen 1 avuç kabak çekirdeği ve üzerine içilen 1 bardak sıcak su ile sindirim sistemi sorunlarınızdan çok rahat bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Bu sayede sindirim sistemi çok daha hızlı çalışabiliyor ve sindirim problemleri büyük ölçüde son buluyor.

Şeker hastalığına iyi gelen ve diyabet riskini azaltabildiği de söylenen kabak çekirdeği, antikanser özelliklere de sahiptir. İşte kabak çekirdeğinin bilinmeyen faydaları:

-Kalp sağlığına destek olur.

-Karaciğer toksisitesini azaltarak karaciğerin düzenli çalışmasını destekler.
-Besin içeriği çokça zengindir.

-Mide mukozasını aside karşı koruyarak mide hastalıklarının iyileşmesine destek sağlar.

-Kötü kolesterol seviyelerini düşürür.

-Uykuyu iyileştirebilir.

-İnsülin direncinden kaynaklı hormon duyarlılığın azalmasını düzenleyerek fazla kilo alımını sınırlar.

-Diyet atıştırmalığı için iyi bir seçimdir.
-Parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
-Mesane sağlığı için önemlidir.

-Kemik oluşumuna destek olur.
-Çinko kaynağı olarak bilinmektedir.

-Retina sağlığını koruma altına alır.

-Saçları ve erkeklerde sperm kalitesini artırır.

-Bağışıklığı güçlendirerek prostat sağlığına fayda sağlar.

-Cilt sağlığına destek olur.

Kabak çekirdeği hangi hastalıklara iyi gelir?

Protein, Karbonhidrat, yağ asitleri, vitamin, mineral ve bitki türevlerini içeren kabak çekirdeği; diyabet, kolesterol, prostat büyümesi, kronik enfeksiyonel hastalıklar, üreme sistemi bozuklukları, depresyon ve anksiyete problemleri, sindirim problemleri, böbrek hastalıkları, karaciğer toksisitesi, bağırsak parazitleri, kısırlık problemleri gibi birçok hastalıkla mücadelede yardımcı olur.

Kabak Çekirdeği Kaç Kaloridir?

100 gr kabak çekirdeği kalorisi yaklaşık olarak 560 kalori (kcal) değerindedir.

Kabak Çekirdeği Kilo Aldırır mı?

Protein indeksinin, doymamış yağ asidinin ve polisakkarit türevli liflerinin yüksek olması kuruyemişler arasında karşılaştırıldığında kalorisi düşük bir kategoriye koyulabilir. Diyet sırasında belli bir miktarda alındığında besleyici ve tok tutucu özelliği nedeniyle tüketilmesi önerilir. Bununla beraber, gerektiğinden fazla tüketilmesi kalori değerleri göz önüne alındığında kilo aldırabilir.

Kabak çekirdeği günde ne kadar tüketilmeli?

Yüksek kalori değerleri göz önüne alındığında günlük tüketim miktarının 1 avuç olması uygunluğunu korur. 1 avuç kabak çekirdeği ortalama 112 kalori olarak ifade edilebilir.

Hamileler kabak çekirdeği yiyebilir mi?

Anne adayı beslenme takvimine besleyici değeri yüksek kabak çekirdeğini eklemesi bebeğin beyin ve kemik gelişimine önemli düzeyde katkı sağladığı gözlemlenmiştir. Burada dikkat edilecek detay ise, günlük tüketim miktarının 1-2 avuç miktarında sınırlı tutulmasıdır.

Kabak çekirdeği sivilce yapar mı?

Yağ içeriği açısından zengin olması günlük gereksinim miktarından fazla tüketildiğinde sivilce oluşumuna sebep olabilir.

Kabak çekirdeği saç çıkarır mı?

Antioksidan etkisi ile saçları toksinlerden arındırır, B vitaminlerinin ve çinko değerlerinin yüksek olması saç kökünü besler, saç çıkmasını destekler.

Kabak çekirdeği kabızlığa iyi gelir mi?

Suda çözünmeyen lif içeriği aracılığıyla dışkıyı yumuşatarak kabızlık probleminin giderilmesine yardımcı olur.