Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Parmak uçlarında yürüme, yeni yürümeye başlayan ve 2 yaş altındaki çocuklarda sıkça görülen bir durumdur. Eğer altta yatan bir hastalık yoksa, 2 yaşından sonra bu durumun düzelmesi beklenir.
Parmak uçlarında yürüme oldukça yaygındır. Beş buçuk yaşında, normal gelişim gösteren çocukların %2'si hala bu şekilde yürüyebilir. Gelişimsel bozuklukları veya gecikmeleri olan çocukların %41'i de bu yaşlarda parmak uçlarında yürüyebilir.
Parmak uçlarında yürümenin en sık nedenleri nelerdir?
Kısa Achilles Tendonu: Topuk kemiği ile baldır kaslarını birbirine bağlayan Achilles tendonunun kısalığı, parmak uçlarında yürümenin nedenlerinden biri olabilir.
Serebral Palsi: Doğum öncesi, doğum sırasında veya doğum sonrasında beyin gelişiminin tamamlanmaması sonucu ortaya çıkan bu hastalıkta parmak uçlarında yürüme sık görülür.
Kas Hastalıkları: Kas liflerinin alışılmadık bir şekilde hasar görmesi ve zayıflamasıyla karakterize olan bu hastalık grubunda bazen parmak uçlarında yürüme görülebilir. Çocuğun normal yürümesi, parmak uçlarında yürümeye başlamadan önce bu teşhisi daha olası kılar.
Otizm: Parmak uçlarında yürüme, iletişim kurma ve sosyal etkileşim becerilerini etkileyen otizm spektrum bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir.
Parmak uçlarında yürüme nasıl teşhis edilir?
Parmak uçlarında yürüme teşhisi genellikle hastanın yürüyüşü gözlemlenerek, fiziksel muayene ve gerektiğinde görüntüleme yöntemleriyle konulabilir.
Tedavi seçenekleri nelerdir?
Bazı çocuklar zaman zaman parmak uçlarında, zaman zaman da topukları tam olarak basarak yürüyebilirler. Bu şekilde yürüyen çocuklarda genellikle tedavi gerekmez. Ancak ayak bileğinin arkası çok sertse, yaşa bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Fizik tedavi, alçılar veya ortezlerle tedavi mümkündür. Ayrıca bazı durumlarda botulinum toksini enjeksiyonları faydalı olabilir. İlerlemiş veya dirençli vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Çocuğunuz parmak uçlarında yürüyorsa, tedavinin gecikmemesi için en kısa sürede bir ortopedi uzmanına başvurmanız önerilir.