Havaların iyice soğuduğu kış mevsimi soğuk algınlığı, grip ve salgınlar gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirir. Hastalıklardan tam bir korunma istiyorsak bağışıklık sistemini güçlü tutmamız gerekiyor.

Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlardan, virüslerden, bakterilerden ve diğer zararlı organizmalardan koruyan karmaşık bir savunma mekanizmasıdır.

Bağışıklık sistemi, iklim değişiklikleri, yanlış beslenme, uykusuzluk, yetersiz fiziksel aktivite, katkı maddeleri, hava kirliliği, stres ve sigara kullanımı gibi etkenlerden olumsuz etkilenmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin tek ve mucizevi bir yolu yoktur.

Çevresel faktörlerden etkilenir bunların en başında ise yeterli ve dengeli beslenme gelir.

Bu konuda doğa da bize zengin seçenekler sunmaktadır. Peki bunlar nelerdir? Hep beraber inceleyelim.

Yeterli protein aldığınızdan emin olun...

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterli protein alımı büyük önem taşımaktadır. Günlük protein ihtiyacımız, yetişkinler için yaklaşık olarak kilogram başına 0.8 - 1 gram proteindir. Bununla birlikte günlük aldığımız proteinin en az yarısını hayvansal kaynaklı besinler olan yumurta, süt ve süt ürünleri, et ve balık oluşturmalıdır. Bitkisel kaynaklı proteinler ise baklagiller, tahıllar, kuruyemişler ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

Vitamin ve minerallerin eksikliğine izin vermeyin...

A, C, D, E ve B grubu vitaminlerinin yanında çinko ve selenyum gibi mineraller önemli bir rol oynamaktadır.

A vitaminin zengin bulunduğu besinlerin başında yumurta, kabak, havuç, ıspanak, maydanoz gelirken C vitamini turunçgiller, kivi, çilek, yeşil ve kırmızı biber, karnabahar, brokoli ve domates gibi besinlerde bulunur. D vitamini balık, mantar, karaciğer ve yumurta sarısında bulunmakla beraber yiyeceklerde az miktarda bulunduğu için en iyi kaynağı güneş ışığıdır. E vitamininden en zengin besinler ise ceviz, badem, kabak çekirdeği, mısır, avokado, buğday ve brokolidir. B grubu vitaminlerinin en iyi kaynakları; tahıllar, kurubaklagiller, ton balığı ve nohuttur, bu vitaminlerin yanında en iyi kaynakları kırmızı et, hindi eti, tavuk eti, kabak çekirdeği, çilek, böğürtlen, mercimek ve susam olan çinko; fındık, fıstık, yulaf, süt ve süt ürünleri, yeşil bezelye ve patates gibi besinlerde bulunan selenyum da bağışıklık sisteminin devamlılığını sağlamada ve vücudumuzu enfeksiyonlardan korumada önemli rol oynarlar.

Ayrıca zencefil, zerdeçal, karabiber, sarımsak, acı biber ve tarçın gibi baharatlar; yoğurt, turşu, peynir, kefir gibi probiyotikler tüketebilirsiniz.

Yeterli su tüketimine özen gösterin ve günlük en az 2 - 3 litre su içmeye dikkat edin.

Son olarak hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınız için düzenli uyumaya ve stresten uzak durmaya özen gösterin.

Sağlıklı günler dilerim.