Kataraktın belirtileri ve tedavi yöntemleri
Katarakt, genellikle yaşlanmayla birlikte en sık görülen hastalıklardan biri olup, hastalar tarafından “Işıktan rahatsız oluyorum”, “Gözüm kamaşıyor”, “Bulanık görüyorum”, “Gece net göremiyorum” şeklinde tarif ediliyor.
Kataraktın tedavisinde, teknolojinin ileri düzeyde kullanıldığı yeni nesil yöntemler öne çıkıyor. Prof. Dr. Abdullah Özkaya, katarakt ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Özkaya, kataraktın cerrahi ile tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olduğunu belirterek,
“Cerrahi müdahaleyle hastaya; uzak, hem uzak hem yakın ya da uzak, yakın ve orta yakın mesafenin tedavi edilmesi gibi seçenekler sunulmaktadır. Hastanın yaptığı seçime ve genel sağlık durumuna göre uygun göz içi lenslerden biri kullanılarak ameliyat gerçekleştirilir.”
dedi.
Özkaya, kataraktta en sık kullanılan bir diğer yöntemin de FAKO ameliyatı olduğunu ifade ederek,
“FAKO yönteminde lazer değil, ultrason gücü kullanılmaktadır. Şu anda bütün dünyada kullanılan en yaygın yöntemdir. Bu işlemin avantajı, çok küçük bir kesi ile gerçekleştirilmesidir. Yaklaşık 3 mm uzunluğunda bir kesiden göz içine girilerek, kalem gibi bir aletle içeriden ultrason gücüyle katarakt parçalanıp, emilmektedir. Daha sonra, kesinin fazla genişletilmemesi için genellikle katlanır bir mercek konulur ve dikişe gerek kalmaz.”
diye belirtti.
Özkaya, katarakt riski altına olanları aktararak,
“İleri yaşta olanlarda, şeker, yüksek tansiyon ve obezite hastalıklarında, sigara ve alkol tüketenlerde, ailesinde katarakt hikayesi olanlarda, daha önce göz travması nedeniyle operasyon geçirenlerde, aşırı güneş ışığına maruz kalanlarda katarakt riski biraz daha artabilir. Gözleri korumak ve kataraktı geciktirmek için bazı adımlar atılabilir. Güneşten korunmak için iyi bir güneş gözlüğü ya da siperlikli şapka kullanılmalıdır. Sigara içilmemeli ve sağlıklı beslenilmelidir. Yılda bir kez yapılan rutin göz muayenelerini yaptırmak hastalıkların erken teşhisinde ve önlenmesinde önem taşımaktadır.”
tavsiyelerinde bulundu.