Gebelik diyabeti, hamilelik sırasında vücudun şeker işleme kapasitesinin azalmasıyla meydana gelen bir durumdur. Genellikle geçici olsa da, bazı sağlık sorunlarına yol açabilir:
-
Bebeğin aşırı kilo alması
-
Erken doğum riski
-
Annenin ilerleyen yıllarda tip 2 diyabet geliştirme olasılığının artması
Acı Biber ve Gebelik Diyabeti İlişkisi
Bu ilişkiyi incelemek için Buffalo Üniversitesi, Amerika'nın çeşitli bölgelerinden 1.397 hamile kadınla bir araştırma yaptı. Araştırmanın amacı, farklı gıdaların, özellikle fasulye ve acı biberin tüketimiyle gebelik diyabeti riski arasındaki bağlantıyı incelemekti.
Çalışma, ayda en az bir kez acı biber tüketen kadınların gebelik diyabetine yakalanma riskinin %3,5 olduğunu, hiç acı biber tüketmeyenlerde ise bu oranının %7,4 olduğunu gösterdi.
Bu araştırma, acı biberin faydalı etkilerini açıklayan tek bir bileşen tanımlamasa da, bazı çalışmalar, acı biberin acılığını sağlayan kapsaisin maddesinin, vücudun şeker işleme yeteneğini artırabileceğini öne sürüyor.
Henüz sınırlı sayıda araştırma olsa da, bazı bilimsel bulgular kapsaisinin kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde yardımcı olabileceğini destekliyor.