Kalp yetmezliği; kalbin vücuda yeterli kan akışını sağlayamaması sonucu vücut fonksiyonlarında bozulmaya neden olan bir sağlık problemidir.

Bu hastalık hem yetişkin hem çocuklarda ortaya çıkabilir. Bu hastalığın ihmal edilmesi halinde kalp büyüyebilir, genişleyebilir ve ölüme yol açabilir.

Kalp yetmezliği, kalbin her iki tarafını da etkileyebilir. Kalp yetmezliği durumunda, belirtiler aniden başlayıp, kaybolabilir.

Ani gelişen bu belirtiler kalp krizini tetikleyebilir. Son dönemlerde halk arasında kalp yetmezliği, kalp krizleri nedeniyle ölümlere sebep oluyor. Kalp yetmezliğinin büyük bir kısmı kronik olarak seyreder.

Kalp yetmezliği belirtileri

Kalp yetmezliği belirtileri ortaya çıktığı anda bir uzmana başvurmak gerekiyor. Aksi halde hastalık ilerledikçe tedavisi güçleşir, ölüm riski ise yükselir.

Kalp yetmezliği hastalarında; iştahsızlık, halsizlik, mide bulantısı, ani kilo artışı, pembe ya da beyaz renkli balgam, nabızda düzensizlik (aritmi), bacaklar, karın ve ayak bileklerinde şişlik (ödem), kalp atışında hızlanma, baş dönmesi, sürekli uyku hali, konsantrasyon zorluğu, geceleri sık idrara çıkma, boyun bölgesindeki damarların belirginleşmesi, depresyon, öksürük ya da nefes verirken ıslık sesine benzer ses çıkarma gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin biri veya birkaçı aynı anda hastalarda mevcut olabilir.

Kalp yetmezliği tedavisi

Kalp yetmezliğinin tedavisi olup olmadığı merak edilen konulardan biridir. Bu belirtileri yaşayan kişi öncelikle bir sağlık kuruluşuna giderek bir uzmana danışmalıdır. Burada yapılacak testler sonucunda kalp yetmezliği teşhisi konulur. Ses dalgalarının kullanıldığı EKO cihazı ile kalbin durumu detaylı olarak incelenir. Kalp yetmezliği tedavisinde amaç, doku hasarlarını durdurmak ve kişinin mevcut sağlık durumunu koruyarak günlük yaşamını etkileyen belirtileri gidermektir. Hastalığın şiddetine ve büyüklüğüne göre ilaçlı veya cerrahi yöntemler uygulanır. Sürekli doktor kontrolünde hastalığın seyri izlenir. Hastalığın şiddeti ve büyüklüğü 4 evrede değerlendirilir. Bu evrelere göre tedavi yöntemleri belirlenir.

Muhabir: Şükran Budak