Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ, kalp sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek 7 gıdadan bahsetti. İşte o gıdalar:
- İşlenmiş etler: Pastırma, sosis, salam ve sosisli sandviç gibi işlenmiş etler genellikle yüksek miktarda doymuş yağ, sodyum ve koruyucu içerir. Düzenli tüketim, kalp hastalığı ve felç riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
- Trans yağlar: Kısmen hidrojenize yağlarda, margarinde, kızartılmış gıdalarda ve ticari olarak fırınlanmış ürünlerde bulunan trans yağları içeren gıdalar, LDL kolesterol seviyelerini ("kötü" kolesterol) yükseltirken HDL kolesterolü ("iyi" kolesterol) düşürerek kalp hastalığı riskine katkıda bulunur.
- Şekerli yiyecek ve içecekler: Şekerli içeceklerde, şekerlemelerde, hamur işlerinde ve tatlandırılmış tahıllarda yaygın olarak bulunan ilave şekerlerin yüksek miktarda alımı obeziteye, tip 2 diyabete ve kalp hastalığı riskinin artmasına neden olur.
- Çok tuzlu gıdalar: Aşırı tuz alımı yüksek tansiyona yol açabilir ve kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir. İşlenmiş ve konserve gıdaların yanı sıra fast food gıdalar da genellikle yüksek oranda sodyum içerir.
- Doymuş yağlar: Yağlı et parçaları, tam yağlı süt ürünleri, tereyağı ve bazı tropikal yağlar (hindistan cevizi ve palmiye yağı gibi) gibi doymuş yağ oranı yüksek gıdalar, LDL kolesterol seviyelerini artırarak kalp hastalığına potansiyel olarak katkıda bulunur.
- Çok işlenmiş gıdalar: Bazı hazır yemekler, cipsler ve paketlenmiş atıştırmalıklar gibi aşırı işlenmiş gıdalar genellikle yüksek miktarda sağlıksız yağ, şeker, tuz ve katkı maddeleri içerir ve bu da kalp sağlığını olumsuz yönde etkiler.
- Fast food ve kızarmış gıdalar: Hamburger, kızarmış tavuk, patates kızartması ve diğer kızarmış yiyecekler de dahil olmak üzere fast food ürünleri genellikle sağlıksız yağlar, sodyum ve kalori bakımından yüksektir ve düzenli olarak tüketildiklerinde kilo alımına ve kalp sorunlarına katkıda bulunur.
Kalp sağlığımızı korumak için ne yapmalıyız?
Kalp sağlığımızı korumak için aşağıdaki önerilere uyabiliriz:
- İşlenmiş ve yüksek yağlı gıdaları sınırlayın.
- Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar tüketin.
- Şekerli içeceklerden kaçının.
- Tuz tüketiminizi sınırlayın.
- Düzenli olarak egzersiz yapın.
Bu önerilere uymak, kalp sağlığımızı korumamıza ve sağlıklı bir yaşam sürmemize yardımcı olacaktır.
Kaynak: (İLKHA)