Yüzde başlayan bir cilt rahatsızlığı türü olan gül hastalığı  göğüs ve sırta da yayılım gösterebilmektedir. Açık tenlilerde ortaya çıkar, çoğunlukla kadınlarda görülür. Gençlerden ziyade orta ve ileri yaştaki bireylerde ortaya çıkmaktadır. Hastalıkta kızarıklığın yanı sıra kan damarlarında da belirginleşme görülür. 

Hastalık özellikle bahar aylarında görülür, yüzde  pembemsi lekeler ve gül şeklinde lekelenmeler görülür. Bulaşıcı değildir.

GÜL HASTALIĞININ NEDENLERİ

Cilt altındaki bağ dokusundaki hasar, mantarlardan kaynaklı nedenleri olsa da bunlar dışında çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Bunlar;

-Stres, makyaj malzemeleri

-Alkol, aşırı sıcak

-Baharatlı yiyecekler, sıcak içecekler

GÜL HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Sivilceye benzer bir kızarıklık, batma hissi, kuru cilt, yanma, ciltte kalınlaşma, yüzde ödem, ciltte meydana gelen dökülmeler, burnun büyüyerek şekil değiştirmesi, damarlarda belirginleşme gül  hastalığının belirtileri arasında yer alır. 

GÜL HASTALIĞINA NE İYİ GELİR?

Aloe vera : Hastalığın belirtilerini azaltır. Aloera jelini cildinize uygulamanız yeterli olacaktır. 

Zerdeçal ve zencefil: İltihaba karşı etkilidirler.  Bal ile karıştırdığınız toz haldeki zerdeçal ya da zencefili cildinize  sürebilir ya da tüketebilirsiniz. 

Lavanta yağı: Çok az miktarda zeytinyağı ile karıştırıp pamukla  cildinizdeki sorunlu bölgelere sürün. 30 dakika sonrasında temiz bir bez, havlu ya da kağıt havlu yardımıyla cildinizi temizleyin. 

Bal: Balı haftada 2 kez kızarıklık bulunan bölgelere sürün ve bu şekilde yarım saat bekledikten sonra cildinizi ılık suyla güzelce yıkayın.

Salatalık: Salatalıkları dilimleyip yüzünüze ya da kızarıklık bulunan diğer bölgelere uygulayın ve  30 dakika bekletip cildinizi temizleyin. 

Yeşil çay: Demleyip soğuttuğunuz çayı cildinize bir pamuk yardımıyla uygulayın. 

Muhabir: Nurşen Ağar