Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Yavuz Selim Sılay, kış aylarında sıkça rastlanan gribal enfeksiyonlara karşı korunmanın önemli olduğunu vurguladı.

Gribi önlemenin yollarına dair de bilgi veren Sılay, "Kış aylarında birçok kişi soğuk algınlığı ve griple mücadele ediyor. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, nezle ve grip gibi enfeksiyonlara daha yatkın olabilirler. Ancak kış hastalıklarıyla başa çıkmak oldukça mümkün. Alınacak basit ancak etkili önlemler bulunuyor." şeklinde konuştu.

Sılay'ın grip önlemleri arasında yer alan 10 basit öneri şunlar:

  1. Ellerinizi sık sık yıkayın. En pratik yöntem abdest almak ve abdestli olmak.
  2. Çok kalın giyinmeyin.
  3. Gece geç yatmayın, en az 6 saat uyuyun.
  4. Kalabalık ortamlardan kaçının.
  5. Sosyal mesafeye dikkat edin, öpüşmek yerine başınızla selamlaşın.
  6. Hareketsizlikten kaçının.
  7. Su içmeyi ihmal etmeyin.
  8. Dinlenmeye zaman ayırın.
  9. Dengeli beslenin.
  10.  Moralinizi yüksek tutacak pozitif enerjili aktivitelere zaman ayırın.

Uzmanlar Acikladi Gripten Korunmanin 10 Yolu 1508245565 582 (1)

"Temizlik İçin Abdest Alın"

El hijyenine özel vurgu yapan Sılay, "Gripten korunmak için el yıkamak basit ancak etkili bir yöntemdir. Mikroplar genellikle eller aracılığıyla bulaşır. Bu nedenle gün içinde ellerimizi yüzümüze sürmemeli ve sık sık sabunla yıkamalıyız. Klavye, cep telefonu, kapı kolları gibi yüzeylere dokunduktan sonra da elleri sık sık yıkamak önemlidir. Temizliğin en pratik yolu abdest almak ve abdestli olmaktır." şeklinde belirtti.

"Pamuklu Kıyafetler Tercih Edilmeli"

Sıcak giyinmenin aslında hasta edebileceğini ifade eden Sılay, "Üşümemek adına giyilen kalın kıyafetler ve yünlü kazaklar, genellikle hastalıklara davetiye çıkarır. Önemli olan aşırı terlemeye sebep olmayacak giysiler tercih etmektir. Vücut ısısını koruyan ve teri emen pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, atlet gibi iç giyim ürünleri kullanılmalıdır." dedi.

"En Az 6 Saat Uyku Şart"

Gece geç yatmanın bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebileceğini belirten Sılay, "Yoğun iş temposu ve az uyku, vücut direncini düşürebilir. Uykusuzluk, bağışıklık sistemini zayıflatarak kış hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Gece geç saatlere kadar uyanık kalmamak ve en az 6 saat uyku şarttır. Ayrıca stresin kontrol altında tutulması da önemlidir." ifadelerine yer verdi.

"Virüsler 4 Saat Canlı Kalır"

Kalabalık ortamlardan uzak durmanın önemine değinen Sılay, "Virüsler genellikle solunum yoluyla bulaştığından kapalı ve kalabalık alanlarda uzun süre bulunmamak gerekir. Hapşırma sonrasında yayılan virüslerin 4 saat boyunca canlı kalabileceği unutulmamalı. Ofiste mümkünse pencereler açılmalı, okulda ise teneffüslerde içeri temiz hava girmesi sağlanmalı. Ayrıca hapşırırken elleri değil, kağıt mendil kullanmalı ve tek kullanımlık mendiller hemen atılmalı. Sosyal mesafeye dikkat edilmeli, öpüşmek yerine başla selamlaşılmalıdır." şeklinde konuştu.

"Haftada Üç Gün Yarım Saatlik Yürüyüş Bağışıklığı Güçlendirir"

Hareketsiz bir yaşam tarzının sağlık için riskli olduğunu belirten Sılay, "Ofiste çalışanlar, öğle saatlerinde kısa süreli de olsa yürüyüş yapmaya çalışmalı. Gün içinde hareketsiz kalmaktan kaçınılmalı. Haftada üç gün yarım saatlik düzenli tempolu yürüyüş ve egzersiz, bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırır." şeklinde bilgi verdi.

"Su İçmeyi İhmal Etmeyin"

Su içmenin kış aylarında da önemli olduğunu vurgulayan Sılay, "Su içme ihtiyacımız kış aylarında azalabilir, ancak susamayı beklemeksizin su içmek, zararlı bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Su ihtiyacını su ve su içeren gıdalarla karşılamak önemlidir. Gazlı içeceklerden kaçınılmalı, meyve suyu yerine taze meyve tüketilmelidir." dedi.

"Ruh ve Beden Dengesi Önemli"

Son olarak dinlenmeye zaman ayırmak, dengeli beslenmek ve pozitif enerjiye odaklanmak gerektiğini belirten Sılay, "Griple mücadelede istirahat önemlidir. Halsizlik ve kırgınlık yaşanıyorsa, bu durumu yöneticinizle paylaşarak izin almak ve evde istirahat etmek önemlidir. Evde istirahat, hem kendi sağlığımızı korumamıza yardımcı olur hem de başkalarına hastalık bulaştırmamızı engeller. Hasta olduktan sonra C vitamini takviyesinin faydası olmaz, bu nedenle hastalanmadan önce harekete geçmek önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek de bu süreçte büyük önem taşır. Pozitif enerjiyle dolu aktivitelere vakit ayırarak ruh ve beden dengesini korumak gerekir." şeklinde konuştu.

Grip Ve Soğuk Algınlığı

Kaynak: (İLKHA)