Kış aylarında hava sıcaklıkları gittikçe düşerken, vatandaşların hasta olma riski de oldukça artıyor. Kışın hasta olmamak için bağışıklığınız güçlü olması çok önemli. Peki bağışıklığı artıran besinler neler? Prof. Dr. Canan Karatay’dan kışın beslenme önerileri…
Kışın hastalıklara yakalanmamak için en önemli olay bağışıklık sistemi, bağışıklığınızın güçlü olması için kışın ne yediğiniz çok önemli. Doğru beslenme deyince akıllara gelen ilk isim olan Prof. Dr. Canan Karatay, bu konuda ne diyor neler öneriyor? Cana Karatay’a göre kışın neler yenilmeli, neler tüketilmeli, kışın nasıl beslenmeliyiz? İste Karatay’ın kışın önerdiği besinler ve yiyecekler. Karatay, bu besinlerin kışın mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Karatay; “Kışın sakatat tüketilmeli”
Karatay’ın kışın mutlaka tüketilmesini tavsiye ettiği besinlerden birisi sakatatlar.
"Türk insanlarının çoğunda D vitamini problemi olduğunun altını çizen Karatay,
“Benim 20 bin hastamın yüzde 99'unda D vitamini düşüklüğü var. Bunun birçok sebebi var. Güneşten uzak durmak, hava kirliliği, hayvansal yağlardan, sakatatlardan uzak durmaktan oluyor. Yıllarca bizlere 'Hayvansal yağlar, sakatatlar hastalık sebebi, kalp krizi sebebi' dediler. Bu yüzden de D vitamini eksikliği ülkedeki çok fazla insanda var" Diyor.
Genelde sakatatların zararlı olduğu yönünde bir inanış olsa da bu tabu zamanla yıkılmaya başlandı.
Sakatat içeren yemeklerin doğru ve temiz yapıldığı zaman faydalı oldukları artık neredeyse herkes tarafından biliniyor.
Canan Karatay da kışın mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasında evde yapılmış kemik suyu, paça çorbası öneriyor. Bu besinler soğuk algınlığına karşı bağışıklığı güçlendirerek adeta bir kalkan oluyor.
Canan Karatay'ın mutlaka tüketin dediği gıdalardan: Turşu
Yıllarca kulaktan dolma bilgilerle birçok doğal besinin tüketilmediğinin altını çizen Canan Karatay, "Doğal olan tüketilmeli. Kışın mesela, hangi turşuyu seviyorsanız evde yapın. İçine yapay bir madde koymayın" diyor. Özellikle kışın turşu yemenin birçok faydası bulunuyor. Soğuk algınlığına karşı koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren, kan şekerini dengeleyip kas sistemini kuvvetlendiren turşu Canan Karatay'ın mutlaka tüketilmesini tavsiye ettiği gıdalardan birisi.
Karatay özellikle de lahanalı turşuyu öneriyor
Canan Karatay, dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden birinin lahana olduğunu belirtiyor. Karatay, “Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler” Diyor.
Karatay’ın kışın bir diğer tavsiyesi yoğurt, ama bir şartı var!
Prof. Dr. Canan Karatay’a göre kışın tüketilmesi gereken en önemli besinlerden birisi de ev yoğurdu. Karatay, yoğurdun doğal süt ile evde yapılması ve marketten kesinlikle hazır yoğurt alınmaması tavsiyesinde bulunuyor.
Karatay’ın aktardığına göre, doğal probiyotik içeren ev yoğurdu bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
Karatay;
“Yoğurdu evde kendimiz yaptığımız zaman en doğal probiyotiktir. Bütün yaşlı, çocuk, hastaların bağışıklık sistemini güçlendirir. Bol yememiz lazım. Hayatı uzatır. Kafkasya'da uzun yaşarlar. Çünkü, sabah, öğlen, akşam yoğurt yerler. Ama tam yağlı sütü kullanacaksınız. Bunun probiyotik sayısı çok önemlidir. Yüzde 80 bağışıklık sistemini güçlendirir. En iyi aşıdır. Kışın kendi yoğurdumuzu yapalım ve çocuklarımızı, hastalarımızı bunlarla besleyelim. Tok tutar kilo verdirir." Diyor.
Karatay’dan sirke tavsiyesi: “Virüsleri öldürüyor, ateş düşürüyor”
Prof. Dr. Canan Karatay, sirkenin kış aylarında hastalıklardan koruyan doğal bir ilaç olduğunu söylüyor.
Karatay, ev yapımı sirkenin mide bağırsak, bağışıklık ve cilt için büyük faydalar içerdiğini ve içme suyuna her gün sirke eklemek gerektiğini ifade ediyor.
Karatay özellikle de ev yapımı elma sirkesini tavsiye ediyor
Ev yapımı doğal sirkelerin çok önemli bir tedavi unsuru olduğunu vurgulayan Karatay marketlerde satılan sirkelerin aynı etkiye sahip olmadığını belirtiyor.
Karatay, bu şifalı sıvının mide bağırsak bozukluklarını, reflüyü, gastriti önlediğini söylüyor.
Karatay; “elma sirkesi virüsleri yok ediyor”
Elma sirkesinin faydalarını sıralayan Karatay, sirkenin virüsleri öldürdüğünü ve korona, grip ve influenza virüslerini sirkeyle yok etmenin mümkün olduğunu söylüyor.
Karatay'a göre elma sirkesi bakterileri, toksinleri, parazitleri, küfü, kandida adı verilen pamukçuklara sebep olan virüsleri ve bitleri de yok ediyor.
Doğal sirke, yüksek ateşi düşürülebilir
Yüksek ateşi olanların antibiyotik tedavisinden önce sirke kullanması gerektiğini belirten Karatay, sirkeli bezle kompres veya sirke ile alınacak bir duşun ateş düşürmede oldukça etkili olduğunun altını çiziyor.
Canan Karatay'a göre Lahana - Soğan ve Sarımsak da kışın bol bol tüketilmeli
Karatay, kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek ve hastalıklara karşı koymak için sarımsak, soğan ve lahana tüketmek gerektiğini de belirtiyor. Karatay, soğanın çiğ tüketilmesi gerektiğini, kızartılmış soğanın kansere davetiye çıkardığını söylüyor.
Bunların çip halinin Prebiyotik olduğunun altını çizen Karatay, mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Karatay’a göre dünyanın en sağlıklı gıdası: Lahana
Prof. Dr. Canan Karatay’ın en çok önerdiği yiyecek lahana ve faydaları saymakla bitmeyen Lahana turşusu.. Canan Karatay'a göre Lahana dünyanın en sağlıklı gıdası...
Son olarak ise Karatay’a göre kemik suyu çorbası
Beslenme konusunda oldukça titiz olduğu bilinen Canan Karatay, her gün tükettiği en sevdiği çorbasını şiddetle tavsiye ediyor.
Karatay, kemikleri dolduran, vücudu güçlendiren kemik suyu çorbasını ve paça çorbasını özellikle tavsiye ediyor.
Karatay, paça ve kemik suyu çorbasının, kemik ve kasları güçlendirdiğini de söylüyor.