Diyarbakır Bölgesinde özellikle çok tercih edilen Ebegümeci Nedir? Ebegümeci (Tolik) Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır?

Ebegümeci Nedir?

Ebegümeci otu, ilkbahar ve yaz aylarında yol kenarlarında sıklıkla gördüğümüz , doğada kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Asya’dan Afrika ve Avrupa’ya uzanan Malvaceae yani Ebegümecigiller familyasına ait 1500 tür ebegümeci bulunur. Büyük-küçük yapraklı türleri bulunurken mor, beyaz, pembe, vb. gibi pek çok renkte çiçeği olan ebegümeçleri de vardır. Daha çok çay olarak tüketilen hibiskus da bir ebegümeci türüdür. Ebegümeci çayı tüketerek de ebegümeci otunun faydalarından yararlanabilirsiniz.

Ebegümeci (Tolik) Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır

Ebegümecinin yaprakları, çiçekleri ve köklerinden yararlanılır. Yaprakları hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir. Ebegümeci yaprakları çiğ olarak salatalarda, pişmiş olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır. Pişirildiğinde bamyadaki gibi bir mukus ortaya çıkar. Bu nedenle koyu kıvam vermek için çorbalarda, bazen de yumurta ikamesi olarak tercih edilir.

“Ebegümecinin faydaları nelerdir?” sorusunun yanıtına, ebegümecinde bulunan vitamin ve mineraller sayılmaya başlanabilir. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko, demir, selenyum, sodyum, iyot, B vitaminleri, A vitamini ve C vitamini içerir. Ebegümeci, yaraların iyileşmesini hızlandırmaktan vücudu enfeksiyondan korumaya kadar pek çok fayda sağlar.

Ebegümeci (Tolik) Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır?

Daha önce ebegümeci yemeği yemediyseniz ebegümecinin faydalarından yararlanmak için yemeğini de yapabilirsiniz. Ebegümecinin yaprakları ile ıspanak kavurması gibi bir yemek yapabilirsiniz.

Tavaya ilk önce yağı koyup ebegümecini koyup iyice kavuruyoruz.

Tuzunu da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.

Kavrulduktan sonra 3 yumurtayı kırıp pişiriyoruz.

Pul biberini de döküp ocaktan alıyoruz.

Afiyet olsun