Günümüzde ekran bağımlılığının yaygın bir sorun haline geldiğini belirten Psikolog Hipnoterapist Sinan Sayar, bu durumun çocuklarda ciddi sorunlara neden olduğunu vurguladı. Ekran bağımlılığının çocuklarda konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi problemlere yol açtığını ifade eden Sayar, aynı zamanda bu alışkanlığın çocukların duyusal deneyimlerini sınırladığını ve sorumluluk bilincini geliştirmediklerini dile getirdi.
Göz, işitme ve mantık muhakeme yeteneklerini olumsuz etkiliyor
Sayar'a göre, ekran bağımlılığı özellikle çocukların göz, işitme ve mantık muhakeme yeteneklerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, bu alışkanlık aile ilişkilerini de olumsuz etkiliyor, çünkü çocuklar daha az zamanlarını aileleriyle geçiriyorlar.
Ekran bağımlılığının uzun süreler boyunca devam etmesinin konsantrasyon bozukluğuna neden olduğunu belirten Sayar, çocukların artık sadece ekrana odaklandıklarını ve diğer duyularından mahrum kaldıklarını söyledi. Sokakta oynayan çocukların çeşitli deneyimler yaşadığını vurgulayan Sayar, ekran başında sadece başkalarının deneyimlerini izlemekle yetinildiğini belirtti.
Sayar ayrıca, ekran bağımlılığının çocukların göz, işitme ve mantık muhakeme yeteneklerini olumsuz etkilediğini söyledi. Ekrandaki videoların gerçeklikten uzak olduğunu ve bazı montajların veya programların çocukların yapamayacakları şeyleri yapar gibi gösterdiğini belirtti. Bu durumun çocukların gerçekmiş gibi algılamasına neden olduğunu ifade etti.
Son olarak, Sayar, ailelerin çocukların ekran süresini sınırlamaları gerektiğini ve çocukların ne tür içeriklere maruz kaldıklarını yakından takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Ailelere, ekran zamanının kaliteli aile zamanından çalındığını ve bu süreyi kısaltarak daha fazla kaliteli aile zamanı geçirebileceklerini hatırlattı.