Her yıl yaz tatiline giren okullarla birlikte başlatılan Diyanet İşleri Başkanlığı yaz Kur'an kursları, bu yıl 1 Temmuz'da başlayacak. Çocukların dini sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için gerekli duaları ve sureleri ezberlemeleri, Kur'an-ı Kerim'i meal olarak okumaları amacıyla düzenlenen kurslar, 16 Ağustos'ta sona erecek.

Konuyla ilgili olarak İLKHA muhabirine konuşan Zekeriya Turunç, yaz Kur'an kurslarının çocuklar için İslam'ı anlama ve güzel ahlaklı olma açısından büyük önem taşıdığını belirtti.


Kur'an kurslarının amacının çocukları Kur'an'la, camiyle tanıştırmak ve Allah'a duydukları sevgiyi artırmak olduğunu dile getiren Turunç, "Çocuklarımızı geleceğimizi Allah'ın rızasıyla yetiştirmek için cami ve Kur'an ile tanıştırmak amaçlı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en güzel faaliyetlerinden biridir. Bu konuda bazı eleştiriler olmuştur. Örneğin 'cami çok gürültülü oluyor', 'eğitim okullarda olmalı' gibi eleştiriler var ama zaten okulda da var. Okullarda Kur'an kursu var. Kur'an eğitimi var. Peygamber Efendimizin hayatı var. Ama cami başka bir şeydir. Bu yüzden camide olması gerekiyor. Çocukların camiyi deneyimlemesi gerekiyor. Çocukların namaz alışkanlığı için cami imamı ve cemaatin buna katlanması gerekiyor." dedi.

"Çocukların en verimli ve uygun zamanları 4-6 yaş arasıdır"

Zekeriya Turunç

Avrupa'da Hristiyanların çocuklarına 4-6 yaşından itibaren Hristiyanlık öğretildiğini belirten Turunç, "Biz biraz geç başladık ama şükür başladık. Çocuklarımızın bu küçük yaşlarda Kur'an'la, Peygamber Efendimiz'le, ahlakıyla, sahabeyle tanışması bizim için çok önemli. Bu yüzden yaz Kur'an kurslarının çocuklarımızın dini eğitim almasında, Allah'ı, Peygamberi, ahlakı, cenneti, güzellikleri, İslam'ı tanımasında birinci derecede önemli olduğuna inanıyorum. 4-6 yaş grubu kursları şu anda artıyor. Bazıları bundan hoşlanmıyor olabilir ama Müslümanlar hoşnut. Müslümanlar çok mutlu. Çocuklarımızın en verimli ve uygun zamanı 4-6 yaş aralığıdır. Allah'ın adını duyması, Peygamber Efendimizin adının kulaklarına okunması, ayetlerin okunması, bir şeylerin anlatılması çok değerlidir." şeklinde konuştu.

"Çocukların İslam'ı anlama ve güzel ahlaklı olma yaz Kur'an kurslarının önemi büyük"

Eğitimin 8-9 yaşından başlamadığını belirten Turunç, "Eğitim anne karnından itibaren başlıyor. Çocuklarımız uyurken Kur'an dinletirdik. Neden? Çocuklarımızın kulağına Kur'an geçsin diye. Doğduklarında kamet okuyoruz. Doğduklarında ezan okuyoruz değil mi kulaklarına? Bunun sebebi nedir? Çocuklarımızın kulaklarına İslam girmesi, alışkanlık olması için. Bu yüzden yaz kurslarımız, çocuklarımızın cami alışkanlığı, Kur'an okuma alışkanlığı, Kur'an'ı anlama alışkanlığı kazanması için çok önemli olduğuna inanıyoruz." dedi.

"İnsan ölene kadar eğitim alır"

Ailelerin mutlaka çocuklarını yaz Kur'an kurslarına göndermeleri gerektiğini vurgulayan Turunç, sözlerine şöyle devam etti:

"Bununla da yetinmiyoruz. Okullarda seçmeli ders olarak Kur'an-ı Kerim'i muhakkak seçsinler. Bakın yaz Kur'an kursları kısa bir süre. Yedi haftalık bir süre. Şu anda Diyanet'in belirlediği bu yedi hafta çok uzun değil ama okul döneminde çocukların seçmeli ders olarak Kur'an-ı Kerim'i seçmeleri, çocukların Peygamber Efendimizin hayatını öğrenmeleri çok önemlidir. Yaz döneminde alışkanlık kazandırıyoruz. Bir pratik oluyor. Bir duygusal deneyim oluyor, bir bilinç oluyor. Okulla birlikte çocuklarımız konuyu anlıyorlar. İnsan, ölene kadar eğitim alır. Bu eğitimle gençlerimiz, inşallah hayatlarında Kur'an'ı, Peygamber Efendimizin hayatını, sahabe hayatını öncelik edinecekler. Böylece gençlerimiz daha iyi yetişecekler." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA