İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, Şevval ayındaki orucun önemine dair bilgilendirmede bulunarak şu ifadelere yer verdi:
Şevval, hicri takvime göre yılın onuncu ayıdır. Ramazan ayının ardından gelir ve Müslümanlar, bu ayın ilk gününde Ramazan Bayramı’nı kutlar. Aynı zamanda hac aylarının başlangıcıdır ve ardından zilkade ile zilhicce ayları gelir.
Resulullah (aleyhissalatu vesselam), bu orucun faziletiyle ilgili olarak "Her kim Ramazan orucunu tutar ve ardından Şevval ayında 6 gün daha oruç tutarsa, bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur" (Müslim, Sıyâm, 204, No: 1164) buyurmuştur.
İmam Nevevî, bu hadisi "Bir iyiliğe on kat sevap verildiği için Ramazan orucu on aya, Şevval'de tutulan 6 gün ise iki aya denk gelir. Böylece yıl boyunca oruç tutulmuş gibi olur." şeklinde açıklamaktadır.
Bu orucu tutacak kişi, sabah ezanından önce niyet edebileceği gibi, eğer orucu bozacak herhangi bir şey yapmamışsa öğle vaktine kadar da niyet edebilir.
Önemli Hususlar:
-
Ramazan Bayramı'nın ilk günü oruç tutmak, âlimlerin ittifakıyla haram kabul edilmiştir. Ancak bayramın ikinci gününden itibaren 6 gün orucu peş peşe tutmak daha faziletli olmakla birlikte, ara vererek tutulması da sünnetin yerine gelmesini sağlar.
-
Şevval oruçlarını pazartesi ve perşembe günleri ya da hicri ayın 13, 14 ve 15. günlerine denk getirerek tutan kişiler, hem Şevval orucunun hem de bu günlerde oruç tutmanın sevabına nail olurlar.
-
Ramazan ayında oruç borcu olanlar, bu borçlarını Şevval ayında tutarak hem kaza oruçlarını yerine getirmiş hem de Şevval ayının faziletine erişmiş olurlar. Ancak kaza orucu, doğrudan Şevval orucu yerine geçmez.
Bu faziletli ibadetin en güzel şekilde değerlendirilmesi için, alimler Şevval ayında 6 gün oruç tutmayı tavsiye etmektedir.