1827: Londra Antlaşması İmzalandı

1885: Kuduz Aşısının İlk Kullanımı

Fransız bilim insanı Louis Pasteur tarafından geliştirilen kuduz aşısı ilk kez bir insana uygulandı. Tıpta çığır açan bu deneme başarılı oldu ve insanlık önemli bir hastalığın tedavisine kavuştu.

1917: Arabistanlı Lawrence'ın Akabe Saldırısı

İngiliz ajanı T.E. Lawrence, Arap isyancılarla birlikte Akabe'ye saldırdı. Düzensiz birliklerle gerilla taktikleri uygulayan Lawrence, Akabe'nin işgalinde önemli rol oynadı. Arapların Osmanlı'ya karşı kışkırtılmasında da etkili olan Lawrence, uzun yıllar Araplar arasında yaşaması nedeniyle "Arabistanlı Lawrence" olarak anılmış ve bazı Araplar tarafından "Dinamit Emir" lakabıyla anılmıştır. Tek amacı Britanya’nın Araplar arasındaki hâkimiyetini pekiştirmek olan bu sadık ajan, kısa sürede Araplar arasında benimsenip sevilmesi, milliyetçilik akımının tehlikesini gözler önüne sermektedir.

1923: Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Kuruldu

Komünizm, "Din afyondur" sloganıyla yola çıkarak, din, tarih ve erdemleri kapitalizmin sömürü araçları olarak görüp ortadan kaldırmayı hedeflemiştir. Bu ideoloji, yeni bir insanlık anlayışı oluşturmayı amaçlamıştır.

1980: Çorum Olayları

Çorum'da Mayıs sonunda başlayan olaylar, Temmuz'un ilk haftasında iyice tırmandı. Gerilim, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak'ın öldürülmesiyle başlamıştı. Sağ-sol çatışmasına dönen olaylar mahalle aralarına yayıldı. 29 Mayıs - 6 Temmuz arasında aralıklarla devam eden olaylarda 48 kişi hayatını kaybetti.

2014: Mısır'da Müslüman Kardeşler'e Yönelik Cezalar

Mısır'da cunta yönetimindeki mahkemeler, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii ile birlikte 37 İhvan üyesine müebbet, 10 İhvan üyesine ise idam cezası verdi.

2014: Pakistan'da Yerinden Olmalar

Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesinde Taliban'a yönelik saldırılar nedeniyle 572 bin kişi yerinden oldu.

Editör: Murat Tanrıkulu