1853: Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Kırım Savaşı başladı. Savaş, yaklaşık 2,5 yıl sürdü ve Birleşik Krallık ile Fransa'nın Osmanlı'nın yanında savaşa dahil olmasıyla, Avrupa'nın Rusya'yı Avrupa ve Akdeniz'den uzak tutma mücadelesine dönüştü. Müttefik güçlerin zaferiyle sona erdi.

1926: Türkiye'de Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanunlar, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden uyarlanarak hazırlandı.

1976: İstanbul'da benzin sıkıntısı yaşandı, taşıt kuyrukları yüzlerce metreyi buldu. Yetkililer, "Benzin vardı da biz mi içtik?" diyerek durumu geçiştirdi.

1978: Bakanlar Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu'nun askeri kanadının önerisi üzerine Türkiye'de dört Amerikan üssünün açılmasına karar verdi. Bu karar, Amerikan üsleri meselesini o tarihten itibaren Türkiye'nin gündeminde sıcak bir konu haline getirdi.

1983: Türkiye'nin idari sisteminde köklü değişiklikler öngören yeniden yapılanmanın ilk adımı olarak ülke 8 bölge valiliğine ayrıldı. Ancak, bu uygulamadan vazgeçilip Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri'ne özel Olağanüstü Hal Bölgesi Valiliği kuruldu.

1992: Irak Kürdistanı'ndaki Kürt Parlamentosu, Özerk Federe Kürt Devleti’nin kurulduğunu açıkladı. Türkiye, bu adımı Cumhurbaşkanı Özal döneminde sıcak karşılarken, bazı kesimler sert tepki gösterdi.

1993: Rusya'da Boris Yeltsin’e bağlı ordu birlikleri, komünistlerin direndiği parlamento binasına saldırarak binayı ele geçirdi. Moskova'da olağanüstü hal ilan edilirken, iki gün süren çatışmalarda 300'den fazla kişi hayatını kaybetti.

1994: Azerbaycan’da Başbakan Hüseyinov’a bağlı birlikler Gence'de ayaklandı. Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in çağrısıyla isyan bastırıldı ve Hüseyinov ülkeden kaçtı. Olayların arkasında Türkiye’nin olduğu iddiaları, iki ülke arasındaki ilişkileri bir süre gerginleştirdi.

2000: Enerji tasarrufu amacıyla çıkarılan Başbakanlık Genelgesi ile mesai saatlerinde değişiklik yapıldı. Sabah mesaisi 15 dakika öne çekildi, öğle tatili yarım saate indirildi ve mesai saati 45 dakika erken sona erdi.

2016: Mısır’da Müslüman Kardeşler Teşkilatı, yöneticilerinden Muhammed Kemal’in gözaltına alındıktan sonra öldürüldüğünü açıkladı. Mısır İçişleri Bakanlığı ise Kemal’in gözaltı sırasında çıkan çatışmada hayatını kaybettiğini iddia etti.

Muhabir: Murat Tanrıkulu