26 Haziran'da neler oldu? Tarihte bugün hangi önemli gelişmeler yaşandı? Birlikte göz atalım:

1530: İlk Protestan Meclisi Kuruldu Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç mezhebinden biridir. 16’ncı yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin’in öncülüğünde Katolik Kilisesi’ne ve Papa’nın otoritesine karşı başlatılan reform hareketi sonucu ortaya çıkmıştır. Bu tarihte, ilk Protestan Meclisi kuruldu.

1807: Lüksemburg’da Yıldırım Felaketi Lüksemburg’da bir depoya düşen yıldırım 230 kişinin ölümüne sebep oldu. Bu olay, yıldırım düşmesi sonucu en fazla can kaybının yaşandığı hadise olarak kayıtlara geçti.

1928: Latin Alfabesi İçin İlk Adım Atıldı Ankara’da, Latin alfabesinin Türkçe’ye uygulanabilirliğini incelemek üzere Latin Harfleri Komisyonu toplandı. Bu, Latin alfabesine geçişin ilk adımıydı ve daha sonra gerçekleşen harf devrimiyle eski alfabe yerini yeni alfabeye bıraktı.

1945: Birleşmiş Milletler’in Kuruluşu Birleşmiş Milletler’in kurulması için 50 ülkeden gelen delegeler, Dünya Güvenlik Bildirgesi’ni imzaladı. Türkiye, bu bildirgeyi ilk imzalayan ülkeler arasında yer aldı.

1992: Susa Cami Katliamı Diyarbakır’ın Silvan İlçesi'ne bağlı Susa Köyü’nde PKK’lılar, camide namaz kılan 10 Müslümanı şehit etti. Bu katliam, tarihe acı bir olay olarak geçti ve her yıl şehitler hayırla yâd edilirken katiller lanetlendi.

2016: Kuveyt’te Camiye Saldırı Kuveyt’in başkenti Kuveyt’in Savabir bölgesindeki İmam Sadık Camisi’ne cuma namazı sırasında düzenlenen saldırıda 27 kişi şehit oldu.

Editör: Basri Akaydın