1243: Anadolu Selçukluları ile Moğollar arasında gerçekleşen ve Selçukluların yenilgisiyle sonuçlanan Kösedağ Savaşı yapıldı. Bu savaş, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılma sürecine girmesine neden olmuştur.

1250: Fransa Kralı IX. Louis, 7. Haçlı Seferi sırasında Memluk Sultanı Baybars tarafından Mısır’da esir alındı. Baybars, İslam tarihinde büyük kahramanlıklar sergileyen bir Memluk hükümdarıydı. Hem Haçlılar hem de istilacı Moğollara karşı zaferler kazanmış ve İslam topraklarında daha fazla ilerlemelerine izin vermemiştir.

1904: Siyonizmin kurucusu Avusturyalı Yahudi Theodor Herzl, dünya genelinde etkili bozuk fikirler ve idealler bırakarak öldü. Yahudiler, onun ölümünden sonra siyonizmin nihai hedefi olan vadedilmiş kutsal topraklarda bir siyonist terör örgütü kurma yolunda ilerlemeye devam ettiler.

Theodor Herzl, hayatını siyonist fikirlerini yaymak ve gerçekleştirmek için harcamış; Filistin’de Yahudilere yer verilmesi için Sultan II. Abdülhamid’e defalarca başvurup para teklifinde bulunmuştur. Ancak Abdülhamid: “Ecdadımın savaşarak, kanla aldığı toprakları parayla satmam” yanıtını vermiştir.

1905: Rusya’da askerler, genel greve giden altı binden fazla işçiyi öldürdü.

1962: Cezayir’deki 132 yıllık Fransız egemenliği sona erdi ve Cezayir bağımsızlığına kavuştu. Buna rağmen Fransa, Cezayir’in içişlerine karışmaya ve hükümetlere müdahale ederek halkı baskı altında tutmaya devam etti.

1988: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü törenle açıldı. Bu köprü, İstanbul Boğazı’nda iki kıtayı birbirine bağlayan ikinci köprü oldu.

1988: Bir ABD savaş gemisinin açtığı ateş sonucu İran Havayolları’na ait bir yolcu uçağı Basra Körfezi üzerinde düştü ve 290 kişi hayatını kaybetti.

2013: Mısır’da halkın seçtiği Cumhurbaşkanı ve yönetime karşı darbe gerçekleştirildi.

Küresel aktörlerin desteğiyle ordu, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye müdahale etti. 30 yıl boyunca Hüsnü Mübarek’e karşı sessiz kalan ordu, seçimle işbaşına gelen Mursi’nin bir yıllık iktidarına tahammül edemedi. Mursi’nin “Ulusal Uzlaşma Hükümeti” önerisini reddeden ordu, darbeyi tercih etti. Ezher Şeyhi Ahmet Tayyip de darbenin arkasında olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, Mısır’da yönetime el koyan ordunun yeni devlet başkanı olarak ilan ettiği Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur’a kutlama mesajı gönderdi. Darbe sonrası Mısır’da tüm İslami kanallar kapatıldı ve çalışanları tutuklandı.

2014: Mısır’da seçilmiş ilk cumhurbaşkanının askeri darbe ile görevden alınmasının üzerinden bir yıl geçti. Bu süreçte binlerce kişi katledildi, on binlerce kişi hapse atıldı. Hukuksuz yargılamaların arttığı ülkede, İhvan üyesi binin üzerinde kişi gayrimeşru mahkemeler tarafından idam cezasına çarptırıldı.

Editör: Murat Tanrıkulu