622: Peygamber Efendimiz Kuba Mescidi’ni İnşa Etti

Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, hicret sırasında Kuba Mescidi’ni inşa etti. Bu mescid, İslam’ın yükseliş döneminde ve risâlet sonrası yapılan ilk mescid olarak büyük bir önem taşır ve önemli hatıralar barındırır.

1990: Hac’da Facia

Mina’da şeytan taşlamaya giden hacı adayları tünelde sıkıştı; 609’u Türkiyeli olmak üzere 1426 hacı hayatını kaybetti. İslam dünyası, bu trajediden Suudi yönetimini gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle sorumlu tuttu.

1993: Sivas Madımak Oteli Yangını

Sivas’ta Madımak Oteli’nde çıkan yangında 37 kişi hayatını kaybetti. Olayların başlamasında Aziz Nesin’in tahrikleri etkili oldu. Olayların sorumluları hala bulunamazken, sadece slogan attığı ve orada olmamasına rağmen İslami hassasiyeti olduğu gerekçesiyle mahkum edilen kişilerin mağduriyeti devam ediyor. Provokatif tutum ve söylemlerde bulunanların sorumluluğu gündeme getirilmezken, olaylara müdahale etmeyen jandarma ve polis hakkında soruşturma açılmadı.

2013: Birleşik Arap Emirlikleri’nde Müslüman Kardeşler Davası

Birleşik Arap Emirlikleri’nde 94 Müslüman Kardeşler üyesi hakkında açılan davada 26 üye beraat ederken, diğer üyeler 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

2014: Doğu Türkistan’da Oruç Yasağı

Çin’in kuzeybatısındaki Doğu Türkistan’da memurlar, öğrenciler ve öğretmenlerin oruç tutması yasaklandı. Bu yasak, Komünist Çin Yönetimi’nin Doğu Türkistan’da yaşayan Müslümanlara uyguladığı zulmü gözler önüne serdi.

2014: Van Bahçesaray Katliamı

Van’ın Bahçesaray ilçesindeki Sündüs Yaylası’nda 18 Temmuz 1993’te gerçekleşen ve 14’ü çocuk 24 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliamın talimatını PKK’nin verdiği ortaya çıktı. Hazırlanan dosyada, Deniz Koçer kod adlı PKK’li Kadri Cihan’ın itirafları, katliam talimatının PKK tarafından verildiğini gösterdi.

Editör: Murat Tanrıkulu