787: İkinci İznik Konsili, güvenlik gerekçesiyle ertelendikten sonra İznik’te yeniden toplandı. İkonoklazm dönemi olarak bilinen resim karşıtlığı sürecinde yapılan bu konsilde, resimlerin kullanımı yeniden onaylandı. Bu kararlar, Hristiyanlığın, teslis (üçleme) inancıyla Roma dinine benzer bir yapıya dönüşmesine katkı sağladı. Resim ve heykellere tapınma, putperestliğe yakın bir inanç pratiği oluşturuyordu.

1947: Hindistan’da Müslüman mültecileri taşıyan bir tren, Pencap sınırında durduruldu. Sihler olarak bilinen Hindu tarikatı, trende bulunan 1200 mülteciyi öldürdü. O günden bu yana dünya, Hinduların Müslümanlara karşı uyguladığı şiddet ve zulümlere sessiz kalmaya devam ediyor.

1963: ABD Senatosu, İngiltere ve Sovyetler Birliği arasında nükleer denemeleri sınırlandıran bir anlaşmayı onayladı. Ancak, ABD, İngiltere ve Sovyetler Birliği, bu anlaşmaya rağmen nükleer araştırmalarına ve denemelerine devam ettiler.

1992: Sovyetler Birliği serbest piyasa ekonomisine geçti. Bu adım, aynı zamanda komünist sistemin çöküşünü ve halkların, insan doğasına aykırı bu ideolojiye daha fazla dayanamayarak isyan ettiklerini gösteriyordu.

1994: Mafya lideri Alaattin Çakıcı, bir medya kuruluşuna telefonla yaptığı açıklamada, "Konuşursam, Türkiye yıkılır" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, derin devlet, mafya, güvenlik güçleri ve bürokrasi arasındaki kirli ilişkilerin tartışılmasına yol açtı.

1996: Diyarbakır Cezaevi'nde 800 kadar PKK'lı mahkûm isyan çıkardı. Olaylarda 8 mahkûm hayatını kaybetti, 9 mahkûm, 8 infaz memuru ve 29 asker yaralandı.

1998: Alaattin Çakıcı’nın telefon fihristi televizyonlarda yayınlandı. Fihristte birçok siyasetçinin ve tanınmış ismin numaralarının bulunması, devlet ile mafya arasındaki bağların kamuoyunca açıkça görülmesine neden oldu.

1998: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında verilen 10 aylık hapis ve para cezası Yargıtay tarafından onaylandı. Bu karar sonucunda Erdoğan siyasi yasaklı hale geldi ve 4 ay hapis yatacağı duyuruldu.

2002: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Fadıl Akgündüz’ün milletvekili adaylığına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. Kanadoğlu, adaylık başvurularının vekil aracılığıyla yapılamayacağını belirtti.

2014: Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen "Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı" toplantısında, uyuşturucu satıcılarının terörist muamelesi göreceği ve mücadelede sokaklara inileceği açıklandı.

2014: Vatikan, sık sık pedofili skandalları ile gündeme gelirken, Dominik Cumhuriyeti'ndeki temsilcisi olan bir başpiskoposun en az 7 çocuğa tecavüz etmekten tutuklanması, yeni bir skandal olarak kayıtlara geçti.

2014: ABD, IŞİD'i hedef alma bahanesiyle Suriye'deki sivillere yönelik hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılarda 5'i çocuk, 24 sivil hayatını kaybetti.

Muhabir: Murat Tanrıkulu