Diyarbakır mutfağı, Anadolu'nun en zengin ve en köklü mutfaklarından biridir. Yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin etkisiyle şekillenen bu mutfak, kendine özgü lezzetleriyle gurmelerin ve lezzet düşkünlerinin gözdesidir.

Bu lezzetler arasında, Diyarbakır'a özgü ve şehrin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Pıçık (Hıllorik) öne çıkar.

Pıçık Nedir?

Pıçık, köftelik bulgurdan yapılan ve yoğurtla servis edilen geleneksel bir Diyarbakır yemeğidir. Hıllorik olarak da bilinen bu lezzet, yapımı ve sunumuyla Diyarbakır mutfağının özenini ve inceliğini yansıtır.

Pıçık Nasıl Yapılır?

Pıçık yapımında öncelikle köftelik bulgur sıcak suyla ıslatılır ve yumuşayana kadar bekletilir. Yumuşayan bulgur, küçük misketler halinde yuvarlanır ve kaynar suda pişirilir. Pişen bulgurlar süzülerek soğumaya bırakılır.

Soğuyan bulgurlar, sarımsak ve nane ile tatlandırılmış yoğurtla buluşturulur. Yemek, salçalı ve baharatlı bir sos ile servis edilir. Pıçık, kimi zaman etli olarak da hazırlanabilir.

Yapımı için malzemeler

  • 3 diş sarımsak

  • 2 yemek kaşığı un

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 bardak su
  • 1 kilogram yoğurt
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 500 gram köftelik bulgur

Pıçık tarifi Nasıl yapılır?

Bulguru derin bir kaba alın. Üzerine iki bardak kaynamış su dökün. Tereyağı ve tuzu ilave ederek 15 dakika kadar bekletin.

Bekleyen bulgurların üzerine unu aralıklarla dökerek yoğurun.

Yoğurma esnasında ara sıra elinizi ıslatmayı unutmayın. Karışıma fındık büyüklüğünde veya uzun, ince yuvarlaklar yaparak bulguru şekillendirin.

Tencerede su kaynatmaya başlayın. İçine tuz ilave ederek şekillendirdiğiniz bulgurları bu suya atın. 15-20 dakika sonra kalan suyu süzün.

Sarımsaklı yoğurdunu ve tereyağlı salçasını hazırlayın. Bulgur toplarını yoğurt ve salça ile buluşturun. Yemeğiniz hazır, sıcak servis edebilirsiniz.