“Size bir sûre haber vereyim mi ki, azammet semâ ile arz arasını doldurmuş, onu 70 bin melek teşyî’ etmiştir? O sûre Kehf Suresi’dir. Kim cuma günü bu sûreyi okurssa Allah onu ötek cumaya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonun da üç gün de ziyâdesi vardır.
Ve semâya ulaşan bir nur verilir ve Deccal’in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vakttinde kaldırılır.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 2862)
“Ey Rabbim! Perşembe günü ümmetimin erkenden yaptığı işleri bereketli kıl.” (Tirmizî, Ticâret, 41)
CUMA NAMAZINDAN SONRA OKUNABİLECEK DUALAR
Hadis-i şerifte ifade edilenlere göre Peygamber Efendimiz (SAV), cuma namazını eda ettikten sonra okunabilecek duaları şu şekilde zikretmektedir: “Kim cuma namazından sonra -konuşmadan ve kalkmadan- ihlâs, Felâk ve Nâs sûrelerini yedişer defa okursa Allah Teâlâ onu gelecek cumaya kadar, zarar verici şeylerden muhafaza buyurur.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr)
CUMA GÜNÜ VE GECESİNDE OKUNABİLECEK DUA VE ZİKİRLER
Gündelik yaşantı içerisinde birçoğumuzun yanlış bildiği cuma gecesinin aslında perşembeyi cumaya bağlayan gecenin olduğu düşünülmez. Müslüman alemi için çok önemli olan mübarek cuma vakti her ne kadar o gün hatta özellikle de sela ile ezan arasında gerçekleşse de cuma gecesi dediğimiz ifade aslında perşembe gecesi yani cumaya bağlanılan gecedir. Bu günlerde salih ibadetler işleyebilmek için okuyabileceğiniz faziletli dualarla ilgili bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır:
"Cuma gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rek'at namaz kılıp Fâtiha'dan sonra on beş defa Zilzâl Suresi'ni okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azabından ve kıyamet korkularından emin kılar." (Ali el-Müttakî, no: 21356)
Efendimiz (SAV), "Cuma günü Hûd Suresi'ni okuyunuz" (Dârimî, "Fezâilü'l-Kur'ân", 17) buyurarak surenin bizler için ne kadar kıymetli ve faziletli olduğuna, "Hûd Suresi ve kardeşleri beni ihtiyarlattı" meâlindeki hadisiyle vurgu yapmaktadır. Hûd Suresi'nin kardeşleri olarak ifade edilen şey hadisin devamında "Vâkıa, Hâkka, Mürselât, Nebe' ve Tekvîr" sûreleri olarak belirtilmiştir (Tirmizî)
CUMA GÜNÜ KEHF SURESİNİ OKUMANIN FAZİLETİ
Alemlerin rahmeti olan Peygamber Efendimiz (SAV), cuma günü Kehf suresini okumanın sevabı ve kıymeti ile ilgili hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur:
“Size bir sure haber vereyim mi ki, azamet semâ ile arz arasını doldurmuş, onu yetmiş bin melek teşyî’ etmiştir? O sûre Kehf suresidir. Kim cum’a günü bu sûreyi okursa Allah onu öteki cum’aya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonun da üç gün de ziyâdesi vardır. Ve semâya ulaşan bir nur verilir ve Deccal’in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 2862)
CUMA GÜNÜ OKUNMASI FAZİLETLİ OLAN DUALAR
Cuma günü okunacak dualar
“Şu duâ ile cuma günü herhangi bir saatte duâ edilirse sahibine muhakkak icabet olunur.” “Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Ey Hannân, ey Mennân, ey gökleri ve yeri en güzel şekilde yaratan, ey Celâl ve ikrâm sâhibi!” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 7450) Cuma suresini okumak ise her türlü kısmetin açılması için okunabilir.
CUMA GÜNÜ DUALARIN KABUL OLACAĞI VAKİT...
cuma günü duaların kabul olması
Cuma günü namazında dua eden kimsenin duanın kabul olacağının müjdesini veren Peygamber Efendimiz (SAV)'e Ashab-ı Kiram: “Bu saat hangi saattir yâ Rasûlallah” sorunca: “İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir.” buyurdular. (Tirmizî)
Cuma namazı duası
“Allah’ı hamdiyle tesbih ederim. Azîm olan yüce Allah’ı hamd ile tesbîh ederim. Allah’tan beni affetmesini isterim.” diyen kimsenin yüzbin günâhını, ana ve babasının da yirmi dört bin günâhını Allah mağfiret eder.” (Ali el-Müttakî)