Böbrek kanseri tedavisinde cerrahi müdahale önerilmeyen durumlarda yeni bir tedavi seçeneği üzerinde çalışılıyor. Nature Communications dergisinde yayınlanan rapora göre, jukstaglomerüler hücreli tümör/JGHT olarak bilinen nadir bir böbrek kanseri türünün genetik yapısı ilk kez tamamen analiz edildi.
Reninoma olarak adlandırılan bu nadir kanser türü, dünya genelinde sadece yaklaşık 100 vaka rapor edilmesiyle bilinir ve hastalar genellikle cerrahi müdahaleye başvururlar. Ancak cerrahi müdahale sonrası kanserin yüksek tansiyona yol açabileceği veya kötü huylu tümörlere dönüşebileceği görülmüştür.
Şu ana kadar böbrek kanseri için sadece cerrahi tedavi yöntemi mevcut olup, bu kanser türü için ilaç tedavisi geliştirilmemiştir. Bu çalışma sonuçları, bu nadir kanser türünün kaynağını anlamamıza ve ilaçlarla tedavi edilebileceğine dair umutlar sunmaktadır.
Araştırmanın önde gelen yazarlarından Dr. Sam Behjati, "Bu çalışmanın sonuçları, bu nadir kanser türünün kökenini keşfetmemiz açısından büyük bir öneme sahiptir. Reninoma, daha önce neredeyse hiç araştırılmamış olan nadir bir kanser türüdür" dedi.
Dr. Behjati, ayrıca, "Sadece böbrek kanserinin genetik kodunu çözmekle kalmadık, aynı zamanda bu kanseri tetikleyen faktörlerin ilaçlarla tedavi edilebileceğini de gösterdik. Bu sonuçlar, ameliyatla alınamayan kanserli tümörlerle mücadele eden hastalar için büyük öneme sahip olabilir" şeklinde konuştu.
Araştırmacılar, bu nadir kanserin genetik olarak 'NOTCH1' adı verilen yaygın bir kanser genindeki belirli bir hatadan kaynaklandığını keşfettiler.