25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, bu günün, sıtmayla mücadelede farkındalık oluşturmak ve hastalığa bağlı ölümlerin azaltılmasına yönelik çabaları desteklemek amacıyla, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 14-23 Mayıs 2007 tarihlerinde aldığı kararla ilan edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, sıtmanın, dişi anofel cinsi sivrisineklerin taşıdığı plasmodium türü parazitlerin insanlara bulaşmasıyla ortaya çıkan, ciddi ve ölümcül olabilen bir enfeksiyon hastalığı olduğu vurgulandı. İnsanda hastalığa neden olabilen beş farklı plasmodium türü bulunduğu belirtilirken, özellikle Plasmodium falciparum ve Plasmodium vivax türlerinin daha yüksek risk taşıdığı kaydedildi.

Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ağrısı, titreme ve üşümenin yer aldığına dikkat çekilerek, genellikle parazit taşıyan sivrisinek ısırmasından 10 ila 15 gün sonra semptomların ortaya çıktığı ifade edildi. Sıtmanın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altı çizilen açıklamada, erken teşhisle birlikte tedaviye vakit kaybetmeden başlanmasının hayati önem taşıdığı belirtildi. Özellikle Plasmodium falciparum türü enfeksiyonlarda tedaviye 24 saat içinde başlanmaması durumunda hastalığın ağırlaşarak ölümle sonuçlanabileceği uyarısı yapıldı.

Bakanlık açıklamasında, sıtmanın en çok Sahra Altı Afrika’da yaygın olduğu, ancak aynı zamanda Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik ve Amerika kıtasında da görüldüğü ifade edilerek, Türkiye’de yürütülen etkili mücadele sayesinde yerli sıtma bulaşının sona erdiği, ancak dış kaynaklı vakaların halen gözlemlenebildiği bilgisi paylaşıldı.

Kaynak: haber merkezi