Bu sonuç, tavuk etinin kırmızı ve işlenmiş etlere kıyasla daha güvenli olduğu yönündeki yaygın görüşe ters düşen önemli veriler ortaya koyuyor.
Araştırmada, büyük bölümü 50'li yaşlardaki yaklaşık 5 bin kişinin yaklaşık 20 yıllık beslenme ve sağlık verileri incelendi. Haftalık 300 gramdan fazla (yaklaşık dört porsiyon) tavuk tüketen bireylerin, haftada bir porsiyondan az tavuk yiyenlere kıyasla sindirim sistemi kanserlerinden ölüm riskinin iki kat arttığı tespit edildi. Ayrıca bu düzeyde tavuk tüketiminin, tüm nedenlere bağlı ölüm riskini %27 oranında artırdığı belirtildi. Risk artışının özellikle erkeklerde daha belirgin olduğu kaydedildi.
Araştırmacılar, bu risk artışının kesin nedenini tam olarak açıklayamasa da bazı olası faktörler öne sürdü. Bu faktörler arasında:
-
Tavuk etinin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sırasında kanserojen kimyasalların oluşması,
-
Tavukların yemlerinde veya vücutlarında bulunan hormon ve ilaç kalıntıları,
-
Erkeklerin kadınlara oranla daha büyük porsiyonlar tüketmesi nedeniyle daha fazla maruziyet yaşanması yer aldı.
Bununla birlikte çalışmada, tavuk tüketiminin tüm kanser türlerinden ölüm riskini artırmadığı, yalnızca mide, bağırsak, safra yolları, pankreas ve karaciğer gibi sindirim sistemiyle ilişkili 11 kanser türü için risk oluşturduğu vurgulandı.