Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı ve 2024 yılının ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yumaklı, zirai don sonrası yapılan bazı açıklamaların erken ve bilgisizce olduğunu vurguladı.
"Hasar tespiti sürerken felaket senaryoları konuşuluyor"
Bazı siyasetçi ve kurum temsilcilerinin, tespit çalışmaları tamamlanmadan kamuoyuna olumsuz açıklamalarda bulunduğunu belirten Yumaklı, “Ortada somut veriler yokken, felaket senaryoları üretmenin ne üreticiye ne de tüketiciye faydası var. Kamuoyunun bu tür açıklamalara karşı sağduyulu yaklaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.
34 ilde 16 meyve türü etkilendi
Yumaklı, zirai dondan 34 ilde toplam 16 farklı meyve türünün etkilendiğini ifade ederek, “Kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, limon, badem, fındık, ceviz, nektarin, şeftali, portakal, mandalina, erik ve fıstık gibi ürünlerde farklı oranlarda hasar oluştu. Bazı bölgelerde bu oran yüzde 10 iken, bazı yerlerde yüzde 60’a kadar çıkabiliyor. Örneğin Malatya’da kayısıda daha fazla zarar gözlemleniyor. Ancak net bilgi için saha koşullarının uygun olması gerekiyor” dedi.
“Sigortalılara ödeme hızla yapılacak”
Zarar gören çiftçilerin desteklenmesine yönelik açıklamalarda da bulunan Yumaklı, stratejik ürünlerde ciddi bir kaybın olmadığını vurgulayarak, “Tarım sigortası yaptırmış olan çiftçilerimizin zararları, hasar tespiti sonrasında kısa sürede karşılanacak. Sigortası olmayan ama Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan üreticilere de Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda destek sağlanacak. Bu destek, üreticinin mahsulü için yaptığı harcama ve zararın büyüklüğü dikkate alınarak verilecek” dedi.
"Fındık üretimi ülke genelinde artış gösterdi"
Fındık üretimiyle ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Yumaklı, 2015-2024 döneminde Türkiye genelindeki üretimin yüzde 10 arttığını belirtti. Ancak bu artışa rağmen, özellikle DOKAP bölgesinde coğrafi koşullar nedeniyle verimde düşüş yaşandığını dile getirdi.
Giresun’daki enstitülerde yeni fındık çeşitlerinin geliştirildiğini hatırlatan Yumaklı, yaşlı bahçelerin yenilenmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü, ancak beklenen hızda ilerlemediğini ifade etti.
Fındıkta görülen verim kaybının aflatoksin ile ilgisinin olmadığını vurgulayan Bakan, 2020 yılında 665 bin ton olan fındık üretiminin 2024’te 717 bin tona yükseldiğini, bu dönemde ihracat gelirinin ise 1,9 milyar dolardan 2,6 milyar dolara çıktığını söyledi.
Yumaklı, “Verimlilik sadece tarımda değil, hayatın her alanında öncelikli bir konudur” ifadelerini kullandı.