Uyurgezerlik (somnambülizm), kişinin uyurken yataktan kalkıp yürümesine ve diğer aktivitelerde bulunmasına neden olan bir uyku bozukluğudur. Uyurgezerlik sırasında kişi genellikle bilinçsizdir ve bu durum çocukluk döneminde başlayıp ergenlikte en yaygın olarak görülür, ancak yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Bu bozukluk genellikle hafif ve geçici olup, bazı kişilerde devam edebilir veya yetişkinlikte tekrarlayabilir.

Uyurgezerlik esnasında kişi, yataktan kalkıp yürür, konuşur, çevresini keşfeder, giysilerini düzenler veya ev işleri yapar. Bu davranışlar genellikle kısa süreli ve otomatik olarak gerçekleşir. Uyurgezerlik sırasında kişi genellikle uyanık görünmez ve bu olayları sonradan hatırlamaz. Bu durum, REM dönemi veya derin uyku sırasında meydana gelir. Stres, yorgunluk, anksiyete, uykusuzluk, uyku apnesi, genetik faktörler ve bazı ilaçlar uyurgezerliğin nedenleri arasında yer alır. Genellikle tıbbi müdahale gerektirmez ve çocukluk döneminde kendiliğinden geçer. Ancak, uyurgezerlik tehlikeli durumlara yol açabilir, bu nedenle ciddi vakalarda tıbbi yardım gerekebilir.

Uyurgezer Bir Kişiyi Uyandırmak Güvenli mi?

Uzmanlar, uyurgezerlik döneminde olan kişilerin aniden uyandırılmasının dikkatle ele alınması gerektiğini belirtmektedir. Uyurgezerlik sırasında kişi durumunun farkında olmadığından, ani bir uyanış korku, kafa karışıklığı veya öfkeye neden olabilir. Mümkünse, uyurgezer bir kişiyi tehlikelerden uzaklaştırıp yatağına geri döndürmeye çalışın. Sakin ve yatıştırıcı bir ses tonu ve hafif bir dokunuş, onları yönlendirmede faydalı olacaktır.

Eğer uyurgezer bir kişiyi uyandırmanız gerekiyorsa, bunu nazik bir şekilde yapmaya özen gösterin ve uyandıklarında büyük olasılıkla şaşkınlık yaşayacaklarını unutmayın.

Kaynak: İLKHA