Toplantıya, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katılım gösterdi. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Fidan, kalıcı barış ve işbirliğinin geliştirilmesi adına önemli bir platform olan 3+3 Bölgesel İşbirliği Platformu'nun amaçlarını dile getirdi.

Bakan Fidan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Bugün burada Güney Kafkasya’da kalıcı barışın sağlanması ve işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi için bir araya geldik. Azerbaycan, Ermenistan, İran ve Rusya Dışişleri Bakanlarına ve heyetlerine İstanbul’a hoş geldiniz diyorum. 3+3 Platformu, 2. Karabağ Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan ihtiyaç doğrultusunda oluşturulmuş bir zemin. Amacımız, Güney Kafkasya'yı ilgilendiren tüm meseleleri birlikte ele almak. Ancak ne yazık ki, platformun adı 3+3 olsa da bugün bir katılımcımız eksik. Gürcistan’ın bu platformda yeri her zaman hazır ve istediği zaman katılabileceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Fidan ayrıca bölgedeki karışıklıklar ve Ortadoğu'daki gelişmelere de değinerek, "Yakın coğrafyamızdaki savaşlar ve krizler, özellikle İsrail'in Filistin'de yaşattığı insani felaket, bölgesel diyalog ve işbirliğinin ne kadar hayati olduğunu gösteriyor" dedi.

Toplantının sonunda bir ortak bildirinin kabul edilmesinin öngörüldüğünü belirten Fidan, bölgesel sorunların en iyi bölge ülkeleri tarafından çözülebileceğini vurguladı.

Editör: Murat Tanrıkulu