Türkiye’nin %70 i şiddetli kuraklık yaşıyor.
Bilim insanları “2025’te Türkiye için soğuk bir kışa işaret eden klimatolojik, meteorolojik ya da atmosferik bir veri yok” diyor
Türkiye’nin büyük ölçüde karsız geçirdiği 2024 kışı sonrası umutlar 2025’e kalmış durumda. Fakat meteorolojik verilerin çizdiği tablo pek de iç açıcı değil…
Bölgede Diyarbakir ve Batman’da yerel halk tarafından bir durum endişe içerisinde takip ediliyor...
Geçen seneden bu seneye yüzde 41 azalma oldu. Resmen kahverengi felaket olarak değerlendiriliyor.
Türkiye resmen kahverengi felaket olarak adlandırılacak bir haber verildi... Yüzde 41 oranında azaldı. Tüm Türkiye'ye büyük bir tehlike açıklandı. Aslında hepimizi ilgilendiriyor.
TARIM ZORDA
Bir önceki yıla oranla yağışların Diyarbakir ve Batman'da azaldığına dikkat çeken Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, yağış azlığının sadece bölgeyle sınırlı olmadığı dile getirdi. Tarımsal girdilerin yüksek maliyeti ve tedarik zorluklarının çiftçileri zorladığını ifade eden Doğan, yeterli yağışın olmamasının sorunu daha da büyüteceğini kaydederek, ocak ayının sonuna gelinmesine rağmen bölgede yeterli yağış olmadığına dikkat çekti.
Bismil Silvan tarafında köylerde hububat ürünleri kuraklık tehlikesi bulunmaktadır.
BİSMİL Barava tarafı çiftçiler buğdayını suladı. Sulanan buğdaylar yeşerdi.
BATMANDA 1 MİLYON DÖNÜM ARAZİ BİSMİL’DE 1 MİLYON 300 BİN DÖNÜM ARAZİ,
ÇINAR SİLVAN SUR VE ERGANİ TARIM ARAZİLERİ RİSK ALTINDA
Yağış eksikliğinin tarımsal üretim için risk oluşturuyor. “Batman’da toplam 1 milyon dönüm tarım arazisi bulunuyor.
Diyarbakir’da 4 Milyon tarım arazisi ve bunun büyük bir kısmı doğal yağışlarla yapılan kuru tarım alanlarıdır.
Bismil’de 1 milyon 300 bin dönüm Tarım arazisinde 700 bin dönüm kuraklık riski yaşıyor.
Silvan barajı bir an önce devreye alınması gerekiyor.
Yağış eksikliği, tarımsal üretim için büyük bir risk ve tehlike oluşturuyor. Ocak ayını bitmek üzereyiz ama halen bölgede yeterli bir yağış olmadı. Metroloji verilerine göre çok ciddi bir yağışta görünmüyor. Tabi bu iklimsel döngülerdir, belli olmaz umudumuz yağışların gelmesidir”
KÜRESEL ISINMA ŞİDDETİNİ ARTIRDI"
Kuraklığın temel nedenlerini söyleyen Doğan, “Bu yağış eksikliğinin ana sebeplerinden biri küresel ısınma. Sanayi Devrimi'nden sonra dünya atmosfer sıcaklığı 1,5 dereceye ulaştı ve bu, buzulların erimesi gibi sonuçları beraberinde getirdi. Bu durum bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Eğer bu gidişata dur demezsek, gelecekte tüm dünya için ciddi tehlikeler ortaya çıkacak. Sera gazlarının azaltılması ve atmosfer sıcaklığının düşürülmesi gerekiyor. İnsanoğlu bunun için gayret göstermesi gerekiyor. Diyarbakir ve Batman’ın özelinde bunu değerlendirecek olursak su kaynakları açısında ciddi bir kuraklık mevcuttur. Barajlarımız yeterli su deposuna sahip değildir. Depolama suları azalmış rezerveler. Su kaynaklarımız aynı şekilde azalmıştır. Bunların tamamı yağışların yağmaması yada eksik yağış olması yılların ortalamasına göre bunların sonucu” diye konuştu.
15 YILLIK ÇİFTÇİ BİLE BÖYLESİNİ GÖRMEDİ
10-15 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen Gökhan Demir ise “Bu yıl kış mevsiminin ortasındayız ancak yağışlar istediğimiz düzeyde değil. Genelde tarlalarımıza marul ve lahana ekiyoruz. Eğer yeterli yağış olmazsa bu yıl ürünlerden istediğimiz verimi alamayacağız. Allah’tan tek dileğimiz bir an önce yağışların gelmesi” şeklinde konuştu.